Po­li­ti­ka su­da ve­ća pri­jetnja od do­ka­za

Ve­dra­na Ku­la­ga
Po­li­ti­ka su­da ve­ća pri­jetnja od do­ka­za

Banjalu­ka - Od­bra­na ne­ka­dašnjeg ko­man­dan­ta Voj­ske RS ge­ne­ra­la Rat­ka Mla­di­ća uvje­re­na je da tu­ži­oci u Ha­škom tri­bu­na­lu ni­su do­ka­za­li da je kriv za ge­no­cid i dru­ge ra­tne zlo­či­ne ko­ji su mu stavljeni na te­ret, ali da se ne smi­je iz­gu­bi­ti iz vi­da po­li­ti­ka su­da u Ha­gu.

Izri­canje prvos­te­pe­ne pre­su­de ge­ne­ra­lu Mla­di­ću za­ka­za­no je za 22. no­vem­bar. Mla­dić je op­tu­žen za ge­no­cid u Sre­bre­ni­ci, pro­gon mu­sli­ma­na i Hrva­ta ši­rom BiH, te­ro­ri­sanje sta­no­vniš­tva Sa­ra­je­va gra­na­ti­ranjem i snaj­per­skom va­trom, te za pro­gon, is­trebljenje, ubis­tva, de­por­ta­ci­je, ne­za­ko­ni­te na­pa­de na ci­vi­le i uzi­manje ta­la­ca i kršenje za­ko­na i obi­ča­ja ra­ta. Stav od­bra­ne je da su to­kom su­đenja do­ka­za­li da Mla­dić ni­je od­go­vo­ran za stva­ri ko­je su mu stavljene na te­ret, na­gla­siv­ši da je tu­ži­laš­tvo po­bi­lo po­la op­tu­žbi.

Mla­di­ćev advo­kat Dra­gan Ive­tić oče­ku­je da će sud­sko vi­je­će uze­ti u ob­zir sve do­ka­ze i ar­gu­men­te ko­je su pred­sta­vi­li u za­vršnoj ri­je­či.

- Tu­ži­laš­tvo ni­je us­pje­lo da do­ka­že da je ge­ne­ral kriv za de­ša­vanja u Sa­ra­je­vu i Sre­bre­ni­ci. Ako gle­da­ju sve do­ka­ze na na­čin ka­ko su i pre­zen­to­va­ni i stvar­nu sli­ku, oče­ku­je­mo da ge­ne­ral Mla­dić bu­de oslo­bo­đen, jer tu­ži­lac ni­je do­ka­zao njego­vu kri­vi­cu - re­kao je Ive­tić.

Od­bra­na je, ka­že, ima­la ma­lo vre­me­na i ljudi, ali su ra­di­li naj­bolje što su mo­gli u tim uslo­vi­ma.

- Naš za­da­tak je da uka­že­mo da dru­ga stra­na ni­je do­ka­za­la kri­vi­cu i mi­slim da smo us­pje­li u to­me - re­kao je Ive­tić.

Član ti­ma od­bra­ne Mio­drag Sto­ja­no­vić ka­že da že­li da vje­ru­je da će is­hod bi­ti po­zi­ti­van za Mla­di­ća.

- Tu mi­slim na mo­gu­ćnost da bu­de re­vi­di­ran do­sa­dašnji stav Tri­bu­na­la o ocje­ni zlo­či­na u Sre­bre­ni­ci, ali da će bi­ti odba­če­ne i op­tu­žbe za ge­no­cid u šest op­šti­na u RS i to će bi­ti ve­li­ka po­bje­da. To su naj­te­ži di­je­lo­vi op­tu­žni­ce, jer se po­minje ge­no­cid - re­kao je Sto­ja­no­vić.

Od­bra­na je, ka­že, pred­sta­vi­la mno­go do­ka­za i ar­gu­me­na­ta da Mla­dić ko­bnih da­na ju­la 1995. go­di­ne ni­je bio u Sre­bre­ni­ci, već u Beo­gra­du na sas­tan­ku sa va­žnim zva­ni­čni­ci­ma tog vre­me­na.

- To ne spo­ri ni tu­ži­laš­tvo, ali bi­će in­te­re­san­tno ka­ko će se sud izja­sni­ti - re­kao je Sto­ja­no­vić uz ocje­nu da je od­bra­na da­la svoj ma­ksi­mum u uslo­vi­ma u ko­ji­ma je ra­di­la.

U za­vršnoj ri­je­či u de­cem­bru pro­šle go­di­ne tu­ži­oci su za­tra­ži­li da Mla­dić bu­de pro­gla­šen kri­vim po svim ta­čka­ma op­tu­žni­ce i da mu sud izre­kne do­ži­vo­tni za­tvor. Od­bra­na je ta­da tvrdi­la da ni­je­dna ta­čka op­tu­žni­ce ni­je bi­la do­ka­za­na i za­tra­ži­la da bu­de oslo­bo­đen.

Ge­ne­ral Mla­dić uha­pšen je 2011. u se­lu La­za­re­vo kod Zrenjani­na, a su­đenje je po­če­lo u ma­ju 2012. go­di­ne.

Ljeka­ri ne mo­gu u Hag

Vla­da Srbi­je je po­čet­kom mje­se­ca da­la ga­ran­ci­je za pu­štanje na pri­vre­me­nu slo­bo­du ge­ne­ra­la Rat­ka Mla­di­ća ra­di li­je­čenja. Srpski me­di­ji su obja­vi­li da je Ha­ški tri­bu­nal oba­vi­jes­tio od­bra­nu da ni­je u stanju da or­ga­ni­zu­je pre­gled u pri­tvo­ru. Dra­gan Ive­tić je ka­zao da je ve­oma za­bri­nut za Mla­di­će­vo zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana