Политика: Шеста верзија британског приједлога резолуције

Агенције
Политика: Шеста верзија британског приједлога резолуције

Сребреница - У коначној верзији резолуције Велике Британије о Сребреници осуђује се порицање геноцида, објавила је "Политика".

Наводи се да је било сексуалног злостављања на свим странама у рату у БиХ.

У петој и у шестој верзији нацрта резолуције, коју је "Политика" добила на увид, руком су прецртане "жене, дјевојке, мушкарци и дјеца" и остао је само онај дио у коме се каже да се процјењује да је било "хиљаде случајева сексуалног насиља са жртвама на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу".

Лист је објавио факсимил тог дијела текста најновијег приједлога и наводи да је и амерички амбасадор Мајкл Кирби прошлог петка прогнозирао да ће вјероватно стићи и пети и шести нацрт.

И у најновијој верзији свог приједлога Велика Британија остаје при томе да се "најоштрије осуђује геноцид у Сребреници како је то утврђено пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде".

У овој тачки налази се и осуда свих ратних злочина и злочина против човјечности почињених у БиХ, преноси лист.

И даље се инсистира на томе да државе чланице УН-а у образовне програме унесу лекције из прошлих геноцида и ратних злочина, пише лист.

"Политика" подсјећа да од треће верзије стоји и формулација о "невиним жртвама" на свим странама сукоба.

Како преноси лист, прихватање трагичног догађаја из Сребренице као геноцида предуслов је за помирење, стоји у шестом, посљедњем нацрту британске резолуције о Сребреници, који је у Београд стигао свега 24 часа прије сједнице Савјета безбједности УН-а на којој би овај документ требало да се нађе.

У најновијем документу из Лондона стоји и да се лидери на свим странама позивају да "признају и прихвате чињенице о доказаним злочинима које су утврдили судови".

Како се даље каже, преноси "Политика", у том контексту "осуђује се порицање као ометање напора који воде помирењу и признаје да је наставак порицања дубоко забрињавајући за жртве".

Овако сада изгледа трећа тачка најновије верзије британске резолуције, пише лист.

"У пет претходних нацрта стајало је стриктно да се осуђује свако порицање геноцида у Сребреници као и других доказаних ратних злочина и злочина против човјечности почињених током сукоба у БиХ, које би отежавало напоре ка помирењу", пише лист.

"Политика" је подсјетила на спорну формулацију у свих шест приједлога резолуције.

У првој верзија резолуције писало је - "неколико десетина хиљада жена, дјевојака, мушкараца и дечака било је жртва сексуалног насиља у БиХ, укључујући и Сребреницу", а друга верзија - "хиљаде жена, дјевојака, мушкараца и дјечака на свим странама биле су жртве сексуалног насиља током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу".

Трећа верзија - "хиљаде жртава сексуалног насиља на свим странама сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу", а четврта верзија - "хиљаде жена, дјевојчица, мушкараца и дјечака биле су жртве сексуалног насиља на свим странама сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу".

Пета и шеста верзија, како лист преноси - "процјењује се да је било хиљаде случајева сексуалног насиља са жртвама на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана