Politika: Referendum o Danu Srpske će biti održan, Vučić neće uticati na Dodika

Srna
Politika: Referendum o Danu Srpske će biti održan, Vučić neće uticati na Dodika

Beograd - Politikolog Vladimir Trapara iz beogradskog Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da će biti održan predstojeći referendum o Danu Republike Srpske, koji predstavlja prevashodno siboličko izjašnjavanje oko jednog datuma, a ako EU pokuša da ubijedi Beograd da odvrati Dodika, neće u tome uspjeti.

On smatra da premijer Srbije Aleksandar Vučić neće morati da ubjeđuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da promijeni stav prema referendumu, čija tema "nije toliko značajna samo po sebi i više je simboličnog karaktera".


"S druge strane, namere da se izjašnjavanje spreči potiče od onih koji u tome vide najavu nekog budućeg referenduma i ne žele da Republika Srpska odlučuje o takvim pitanjima", naveo je Trapara za "Politiku".

Komentarišući Dodikovo prošlogodišnje odustajanje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, na molbu Vučića, Trapara kaže da se tada radilo o ipak značajnijem referendumskom pitanju.

Trapara stav hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da odluka Ustavnog suda BiH ne umanjuje mogućnost Republici Srpskoj da se izjašnjava o svim pitanjima od njenog interesa, objašnjava time da Hrvati tu ne vide ugrožavanje svojih interesa.

"Štaviše, interesi bosanskih Hrvata donekle se poklapaju sa interesima Republike Srpske. Stoga bi ih Banjaluka verovatno podržala da dobiju svoj entitet", naveo je Trapara.

Predsjednik Centra za strateške alternative Aleksandar Mitić je iznio stav da zapadni pritisci na Beograd i Banjaluku imaju dva cilja.

"S jedne strane, testira se kredibilitet rukovodstva Republike Srpske da istraje u zaustavljanju dvadesetogodišnjeg urušavanja njenih nadležnosti. Ukoliko Banjaluka ponovo popusti, taj proces će se samo nastaviti i intenzivirati", rekao je Mitić.

S druge strane, kaže on, ako se sagledaju i pritisci Zagreba i Prištine, koji su jasno koordinisani iz centara van regiona, uočljivo je testiranje Vlade Srbije na početku njenog mandata.

On dodaje da se to testiranje dešava u dva pravca - da se vidi koliko je Vlada Srbije spremna da istrpi provokacije i pritiske na aktere na koje relativno ima uticaja, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske.

"Ako bi Beograd iskoristio sopstveni autoritet da dodatno oslabi Banjaluku, napravio bi sebi medveđu uslugu, jer bi u budućnosti zahtevi bili još teži", ocijenio je Mitić.

Mitić smatra da izjava hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da Srpska može da se izjašnjava o svim pitanjima od njenog interesa, pokazuje da je Čović svjestan da se u ovom slučaju radi o "još jednom pretjerivanju Sarajeva".

Mitić dodaje da je za bošnjačke lidere svako suprotstavljanje urušavanju Republike Srpske akt secesije, a takvo njihovo ponašanje se više od dvadeset godina ohrabruje i podržava u Vašingtonu, Briselu, Berlinu i Ankari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana