Политика: Референдум о Дану Српске ће бити одржан, Вучић неће утицати на Додика

Срна
Политика: Референдум о Дану Српске ће бити одржан, Вучић неће утицати на Додика

Београд - Политиколог Владимир Трапара из београдског Института за међународну политику и привреду сматра да ће бити одржан предстојећи референдум о Дану Републике Српске, који представља превасходно сиболичко изјашњавање око једног датума, а ако ЕУ покуша да убиједи Београд да одврати Додика, неће у томе успјети.

Он сматра да премијер Србије Александар Вучић неће морати да убјеђује предсједника Републике Српске Милорада Додика да промијени став према референдуму, чија тема "није толико значајна само по себи и више је симболичног карактера".


"С друге стране, намере да се изјашњавање спречи потиче од оних који у томе виде најаву неког будућег референдума и не желе да Република Српска одлучује о таквим питањима", навео је Трапара за "Политику".

Коментаришући Додиково прошлогодишње одустајање од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, на молбу Вучића, Трапара каже да се тада радило о ипак значајнијем референдумском питању.

Трапара став хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да одлука Уставног суда БиХ не умањује могућност Републици Српској да се изјашњава о свим питањима од њеног интереса, објашњава тиме да Хрвати ту не виде угрожавање својих интереса.

"Штавише, интереси босанских Хрвата донекле се поклапају са интересима Републике Српске. Стога би их Бањалука вероватно подржала да добију свој ентитет", навео је Трапара.

Предсједник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић је изнио став да западни притисци на Београд и Бањалуку имају два циља.

"С једне стране, тестира се кредибилитет руководства Републике Српске да истраје у заустављању двадесетогодишњег урушавања њених надлежности. Уколико Бањалука поново попусти, тај процес ће се само наставити и интензивирати", рекао је Митић.

С друге стране, каже он, ако се сагледају и притисци Загреба и Приштине, који су јасно координисани из центара ван региона, уочљиво је тестирање Владе Србије на почетку њеног мандата.

Он додаје да се то тестирање дешава у два правца - да се види колико је Влада Србије спремна да истрпи провокације и притиске на актере на које релативно има утицаја, укључујући и руководство Републике Српске.

"Ако би Београд искористио сопствени ауторитет да додатно ослаби Бањалуку, направио би себи медвеђу услугу, јер би у будућности захтеви били још тежи", оцијенио је Митић.

Митић сматра да изјава хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да Српска може да се изјашњава о свим питањима од њеног интереса, показује да је Човић свјестан да се у овом случају ради о "још једном претјеривању Сарајева".

Митић додаје да је за бошњачке лидере свако супротстављање урушавању Републике Српске акт сецесије, а такво њихово понашање се више од двадесет година охрабрује и подржава у Вашингтону, Бриселу, Берлину и Анкари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана