Politički udar na Centralnu banku BiH

D. Gavrilović, M. Miljić
Politički udar na Centralnu banku BiH

Banjaluka - Smjena viceguvernera Centralne banke BiH iz srpskog naroda Radomira Božića stavljena je na dnevni red sjednice Upravnog odbora najviše domaće finansijske institucije koja će bit održana u ponedjeljak, saznaje "Glas Srpske", a ta inicijativa prijeti da potpuno uruši njenu zakonom zagarantovanu nezavisnost od političkog i uticaja bilo koje institucije vlasti.

Upravni odbor Centralne banke BiH već duži period se nalazi pod snažnim pritiskom njegovog člana iz srpskog naroda Ljubiše Vladušića, koji od imenovanja novih članova tog tijela i promjene vlasti na nivou BiH u kojoj se kao predstavnici RS nalaze stranke okupljene u Savezu za promjene insistira na Božićevoj smjeni. Vladušić, koji je blizak SDS-u, ima podršku i drugog srpskog člana u Upravnom odboru Centralne banke i kadra bliskog PDP-u Trive Marinkovića.

Rušenje nezavisnosti banke

- Vladušić i Marinković su smjenu Božića kao uslov ispostavili za sjednicu Upravnog odbora zakazanu za 25. januar 2016. godine, koja nije održana zbog strahovitog pritiska u vezi sa kadrovskim promjenama. Radi se o tipičnoj političkoj smjeni u instituciji čiji organi treba da obezbijede nezavisnost Centralne banke od političkog uticaja, na šta ih obavezuje Zakon o Centralnoj banci BiH - rekao je za "Glas Srpske" izvor iz Parlamenta BiH koji je upoznat sa ovim problemom.

Umjesto da se Upravni odbor suprotstavi zahtjevima političkih stranaka za kadrovsko uhljebljenje svojih članova, ističe naš sagovornik, on svjesno krši Zakon o Centralnoj banci i ruši njegovu temeljnu odredbu o nezavisnosti najviše finansijske institucije u zemlji.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana