Политички удар Уставног суда БиХ на Дан Републике

Свјетлана Шурлан
Политички удар Уставног суда БиХ на Дан Републике

Сарајево - Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак да члан Закона о празницима РС који прописује да се 9, јануар празнује као Дан РС није у складу са Уставом БиХ, Међународном конвенцијом о укидању расне дискриминације и Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Одлуку су донијеле судије из реда бошњачког народа уз помоћ странаца. У РС су одлуку Уставног суда БиХ оцијенили политичком нагласивши да у оспореном члану закона нема ништа спорно и да ће 9. јануар у Српској и даље бити обиљежаван као празник.

Оцјену уставности овог члана Закона о празницима РС затражио је бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић због тога што на 9. јануар пада и православни вјерски празник и крсна слава - Свети Стефан. У Закону о празницима, међутим, када је ријеч о празновању 9. јануара Свети Стефан нигдје није поменут, већ искључиво дан Републике.

Проглашавајући тај члан неуставним Уставни суд БиХ наложио је Народној скупштини РС да га у року од шест мјесеци од достављања одлуке усагласи са Уставом БиХ. Народној скупштини је наложено и да у истом року обавијести Уставни суд БиХ о предузетим мјерама с циљем извршења ове одлуке.

- Овом одлуком ни на који начин се не доводи у питање право грађана православне вјероисповијести, као ни слично право грађана било које друге вјерске заједнице, да слободно на традиционалан, односно други пригодан начин обиљежавају своје благдане, укључујући и славу Светог Стефана - рекли су у Уставном суду.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да Српска остаје при јединственом ставу да нема ништа спорно у Закону у празницима.

- Ово је политичка одлука. Никакав суд то не може оспорити и ми ћемо и даље обиљежавати Дан Републике. Све одлуке Уставног суда БиХ биле су на штету по виталне интересе РС - од конститутивности народа до грба. Када све сагледамо јасно је да је то било у матрици која је у Уставном суду БиХ окупила два странца и два Бошњака који су гласали за све што је против РС. Данас је то превршило мјеру - нагласио је Додик.

Додао је да је Уставни суд БиХ антисрпски и да ће РС енергично реаговати у идућим данима.

- Позваћу све релевантне факторе у РС на активно, усаглашено и јединствено дјеловање - поручио је Додик и додао да овакве одлуке не воде никаквом договору у БиХ.

Предсједник НДП-а Драган Чавић, који је у својству посланика у Народној скупштини и бившег предсједника РС био у тиму Српске за одбрану Дана РС пред Уставним судом БиХ, рекао је да одлука нема никакве везе са правом и правдом.

- Ово је чиста политичка одлука. С обзиром на овакво дјеловање Уставног суда БиХ немамо другог избора него да Народна скупштина РС заузме став и остане при усвојеној Декларацији да нећемо укидати Дан Републике као празник без обзира на одлуке Уставног суда БиХ - рекао је Чавић.

Додао је да РС треба да користи и друга средства правне борбе на другим инстанцама.

- Ово не може бити прихваћено јер је Дан РС законом, који је измијењен 2007. године, секуларни, а не вјерски празник. Није у питању Дан Републике него Република и зато ова одлука за нас не може бити прихватљива - казао је Чавић.

Члан тима РС и професор права Миле Дмичић рекао је да је одлука Уставног суда искључиво политички, а не правни акт.

- И овог пута се мајоризацијом и прегласавањем доносе одлуке које нарушавају уставноправни статус РС загарантован дејтонским рјешењима. Не уважавају се уставни стандарди и критеријуми РС којима она обезбјеђује и штити људска права и слободе - рекао је Дмичић и додао да ће РС путем највиших уставних органа морати размотрити ставове из одлука Уставног суда БиХ и одредити се првенствено у смислу да не може укидати Дан Републике који је њен секуларни, а не вјерски  празник.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић је рекао прије доношења одлуке да би Уставном суду било најпаметније да каже да је све у реду или да се прогласи ненадлежним.

Након што је Изетбеговић поднио апелацију Уставном суду БиХ, Народна скупштина РС усвојила је Декларацију у којој је наведено да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд донесе одлуку којом би тај празник прогласио неуставним. У декларацији је оцијењено да је оспоравање одредби Закона о празницима РС пред Уставним судом БиХ искључиво политички, а не правно заснован акт, чији је прикривени циљ негација легалитета и легитимитета Српске и дејтонског уставно-правног поретка БиХ.

Судије

На сједници Уставног суда БиХ одлучивало је осам судија - Бошњаци Мирсад Ћеман и Сеада Палаврић, странци Маргарита Цаца-Николовска, Тудор Пантиру и Констансе Греве, Срби Златко М. Кнежевић и Миодраг Симовић и Хрватица Валерија Галић. Други представник хрватског народа Мато Тадић није присуствовао сједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана