Politički proces protiv Zupca

G.S.
Politički proces protiv Zupca

Sarajevo - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je "Glasu Srpske" da je krivični postupak protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca politički proces i da predstavlja nonsens.

- Koliko se sjećam, tokom februarskih protesta Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić su se međusobno optuživali da su inspiratori i finansijeri tih protesta. Otkud odjednom da oni račun ispostave Zupcu i da on dobije krivičnu prijavu za te proteste. Mnogo toga je tu nejasno i nelogično. Mislim da se ovdje ulazi u političke vode koje nisu saveznik BiH u borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma - istakao je Špirić.

On je kazao da se te stvari moraju postaviti objektivno, a ne na politikantski i politički način.

- Ovo prerasta u politiku i ovo će biti predizborna priča sa velikim posljedicama za BiH - rekao je Špirić.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj rekao je da procesuiranje Zupca ima za cilj prebacivanje odgovornosti sa onih koji su bili dužni da znaju da se pripremaju demonstracije, da štite objekte i lica i da čuvaju javni red i mir.

- To nikako nije u nadležnosti SIPA. U ovom trenutku nisu ispunjeni zakonski preduslovi za suspenziju, smjenu ili zabranu pristupa tajnim podacima direktoru SIPA, iako Tužilaštvo BiH uporno insistira na tome. Tužilaštvo nema zakonskih nadležnosti u vezi s ovim pitanjem i prekoračuje svoja ovlašćenja - istakao je Radulj.

Dodao je da Nezavisni odbor može predložiti smjenu tek nakon izricanja pravosnažne osuđujuće presude, a da je svako drugačije postupanje nezakonito, jer je protiv Zupca samo podignuta optužnica.

- Tužilaštvo ovim narušava prezumpciju nevinosti, ali i otkriva stvarne namjere, koje nemaju nikakve veze sa konkretnim predmetom, već sa disciplinskom prijavom koju je direktor SIPA podnio protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog dobro poznatog predmeta "Mehmedović" - rekao je Radulj.

Šef kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Drago Kalabić rekao je da je SIPA pod rukovodstvom Zupca krenula u mnoge procese u kojima su osumnjičeni bošnjački zvaničnici.

- Zato na sve načine nastoje da SIPA stave pod političku kontrolu bošnjačkog establišmenta, kojem ne odgovara otkrivanje krupnih ratnih zločina i kriminalnih afera u koje su umiješani predstavnici bošnjačkog vrha - kaže Kalabić.

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić zatražila je na jučerašnjoj sjednici od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da odgovori na osnovu čega je Tužilaštvo BiH naložilo onemogućavanje pristupa tajnim podacima Zupcu.

- Posljednjih dana vodi se ogromna haranga protiv Zupca - istakla je Majkićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana