Политички притисак Тужилаштва БиХ на РС

В. Кулага. Ж. Домазет фото: А. Чавић
Политички притисак Тужилаштва БиХ на РС

Бањалука, Сарајево - Тужилаштво БиХ експресно је објелоданило да је формирало предмет због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ којом је утврђено да обиљежавање 9. јануара као Дана Републике није у складу са Уставом БиХ, а тај потез је у Српској оцијењен неприхватљивим политичким притиском у режији злоупотребљеног правосуђа.

Тужилаштво БиХ објелоданило је првог дана послије спроведеног референдума информацију да већ 20 дана постоји формиран поменути предмет и да спроводе активности. Та реакција услиједила је када су саопштени први прелиминарни резултати изјашњавања грађана РС на референдуму на којем су готово сви заокружили "ДА" и упутили јединствену поруку да желе да Дан Републике и даље буде обиљежаван 9. јануара на датум на који је 1992. године настала РС.

Двоструки аршини

Тужилаштво је, иако постоји 91 неспроведена одлука Уставног суда БиХ, формирало предмет само у овом случају и поред чињенице да је започета процедура измјене Закона о празницима РС, што је корак ка спровођењу одлуке Уставног суда БиХ. Позив за саслушање у својству осумњиченог упућен је за сада само предсједнику РС Милораду Додику, а у Тужилаштву БиХ су рекли да ће позвати више особа.

Додик је јуче "Гласу Српске" казао да је референдум доказ народног суверенитета и његове воље и да то нико не може занемарити.

- Данас они који мисле да ће БиХ направити државом тако што ће неке затварати због политичког става, морали би да затворе читав народ јер се напросто народ изјаснио о овом питању. То што је Тужилаштво БиХ отворило предмет који се односи на референдум, поред чињенице да више од 90 одлука Уставног суда није спроведено, а за њих нису формирали предмет, јасан је доказ да су Тужилаштво и остале правосудне институције на нивоу БиХ под директном контролом лидера СДА и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића који је покренуо цијелу причу о укидању Дана Републике - рекао је Додик.

Он је у недјељу увече, након затварања гласачких мјеста, оцијенио да је поносан на чињеницу да је референдум протекао у миру и додао да је референдум први у низу корака у спровођењу одлуке Уставног суда БиХ.

- Сада знамо да је 9. јануар потврђен од наших грађана, који нису спремни да се одрекну тог датума - рекао је Додик.

Политички представници РС, па чак и поједини аналитичари из Сарајева оцијенили су да је бесмислен потез Тужилаштва БиХ, нагласивши да је референдум демократско право и да Српска иде даље у спровођење одлуке Уставног суда без угрожавања ичијих интереса.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Милица Марковић наглашава да је отварање предмета у Тужилаштву БиХ у вези са Даном РС невјероватно када се зна да ФБиХ није испоштовала десетине одлука Уставног суда БиХ и да никада нико није позван на одговорност, нити то било ко и помиње.

- Симптоматично је да Уставни суд и Тужилаштво БиХ нису реаговали ни у једном претходном случају. Примјер су одлуке у вези са Мостаром, конститутивности народа у ФБиХ гдје Срби ни данас нису конститутивни, симболима ФБиХ и многе друге о којима Тужилаштво БиХ ћути годинама. РС је одмах примијенила одлуку Уставног суда о химни и грбу, а у ФБиХ то није урађено. Закључак је да су Суд, Тужилаштво и Уставни суд БиХ под Изетбеговићевим политичким патронатом. Народ је своје рекао и они не могу похапсити скоро 700.000 људи који су гласали - рекла је Марковићева.

Професор Правног факултета у Сарајеву Енвер Ајановић изјавио је да референдум о Дану РС у суштини има правно утемељење и да није директан напад на Уставни суд БиХ. Подсјетио је да је 2002. године тадашњи високи представник Волфганг Петрич наметнуо одлуку о виталном интересу конститутивних народа.

- Један од виталних интереса јесте идентитет једног конститутивног народа. Ако овај референдум подведете под идентитет тог народа, онда референдум има правни основ. То је разлог зашто Савјет за примјену мира и високи представник нису ништа учинили да референдум ставе ван правне снаге - појаснио је Ајановић.

Премијер РС Жељка Цвијановић је рекла да је поносна што је први референдум у потпуности успио и најавила да би измјене Закона о празницима РС могле бити разматране на сједници парламента 11. октобра.

- Биће брисан један став у закону, чиме се уклања обавезност прославе Дана Републике за оне који се не могу идентификовати са празником - истакла је Цвијановићева.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић изјавио је да је најважније да је дан референдума прошао мирно и да ће 9. јануар остати празник. Лидер СДС-а Младен Босић је рекао да без те и осталих опозиционих странака референдум не би успио и имао законских 50 одсто плус један глас.

- Одговорност за малу излазност је на СНСД-у и Додику - рекао је Босић.

Поруке из Сарајева

Високи представник Валентин Инцко истакао је, међутим, да референдум нема законску основу и да се њиме директно крши одлука Уставног суда БиХ.

- Обавићу консултације са широм међународном заједницом о корацима који слиједе, а о овом питању извијестићу и Савјет безбједности УН. Референдум представља оспоравање Уставног суда БиХ, његове одлуке, уставног оквира земље и владавине права у БиХ. Власти РС морају спровести одлуку Уставног суда БиХ из новембра 2015. године што је прије могуће, тако што ће ускладити Закон о празницима РС са том одлуком. Међународна заједница задржава инструменте за обезбјеђење спровођења Дејтонског споразума - казао је Инцко.

Изетбеговић је оцијенио да је референдум Додиков инат.

- Мислим да ће се постепено десити реакција међународне заједнице. Гледали смо како Хусеин, Гадафи, Милошевић пркосе и како то изгледа - рекао је Изетбеговић и додао да се не може хапсити цијели референдум, али да могу они који су народ наговорили да иду у том смјеру.

Састанак бошњачких лидера за који је речено да га је сазвао начелник Сребренице Ћамил Дураковић одржан је јуче у Сарајеву. Дураковић је рекао да су разговарали о референдуму и изборима у Сребреници. Остали учесници састанка Изетбеговић, лидери СББ-а Фахрудин Радончић, СБиХ Амер Јерлагић, СДП-а Нермин Никшић и ДФ-а Жељко Комшић побјегли су од новинара. Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић и предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Сафет Софтић су позвали домаће институције, у првом реду Тужилаштво, те међународну заједницу да санкционишу одговорне за референдум. Редовна сједница Савјета за примјену мира на којој ће бити ријечи и о референдуму требало би да буде одржана 4. октобра, а Уставни суд БиХ у петак ће се изјаснити о томе да ли је извршена његова ранија одлука.

Специјални представник и шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је да је прича о референдуму скренула пажњу са правих питања у тренутку када је БиХ само седам дана од локалних избора. Портпарол Европске комисије Маја Коцијанчић каже да референдум нема законску основу, јер је Уставни суд одлучио да суспендује одлуку о референдуму. Америчка амбасада у БиХ поручила је да је дјеловање у супротности са одлуком Уставног суда очигледно кршење владавине закона и да очекују да ће надлежне институције то питање ријешити у складу са законима БиХ, док међународна заједница разматра одговарајуће посљедице.

Вучић: Смирити тензије

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је најважнији резултат референдума то што је све протекло мирно и да је сада најважније да се смире тензије у цијелом региону.

Вучић је навео да се у телефонском разговору са Милорадом Додиком сагласио да је најважније да регион гледа у будућност.

- Ако било ко мисли да је решење у сукобима, ми не само да у томе нећемо да учествујемо, већ ћемо оштро да се супротставимо, јер за нас су мир и стабилност основни услови да би се видели резултати нашег рада - рекао је Вучић.

Резултати

Право гласа на референдуму имало је 1.219.399, а гласало је 680.116 грађана, што значи да је излазност била 55,77 одсто. Обиљежавање 9. јануара као Дана РС подржао је, према првим незваничним резултатима 677.721 грађанин, односно 99,81 одсто, а "не" на гласачком листићу означио је 1.291 грађанин, односно 0,19 одсто.

- Референдум је пуноважан у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи, јер се изјаснило више од 50 одсто уписаних грађана. То значи да је референдум успјешно обављен - изјавио је јуче предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран, који није желио да коментарише тврдње потпредсједника РС Рамиза Салкића да је излазност преувеличана оцијенивши их паушалним.

Коначни извјештај, након верификације резултата, биће достављен на усвајање Народној скупштини РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана