Политичка превирања у СО Котор Варош: ПДП-ов начелник зове СНСД у власт

Дарко Момић
Политичка превирања у СО Котор Варош: ПДП-ов начелник зове СНСД у власт

Котор Варош - Начелник Котор Вароша и функционер ПДП-а Зденко Сакан у четвртак је жестоко узбуркао политичке духове када је најавио да одборници Социјалистичке партије више неће бити дио скупштинске већине, а да ће позив на разговоре бити упућен СНСД-у.

Тиме су се практично захуктала међустраначка трвења у вези са формирањем нове скупштинске већине, коју су до сада чинили шест одборника СДС-а, пет ПДП-а, четири ДНС-а, три из СДА и по два СП-а и ХДЗ-а БиХ, док су у опозицији били СНСД и један одборник Уједињене Српске.

На формирање нове скупштинске већине први је званично позвао лидер которварошких социјалиста Предраг Тешић, који је покренуо иницијативу да власт формирају странке које су добиле повјерење грађана на протеклим општим изборима.

Одмах му је одговорио начелник Зденко Сакан, који је поручио да СП више неће бити дио скупштинске већине и најавио да ће позив за разговоре бити упућен СНСД-у.

Сакан је овом најавом изазвао озбиљна реаговања, а први се поново огласио Предраг Тешић. Он је истакао да је Сакан упознат да су СП и СНСД већ два мјесеца у активним разговорима са свим партијама због промјене скупштинске већине.

- Начелникова дволичност се показала у позиву СНСД-у да уђе у локалну власт јер је то управо оно за шта се ми и залажемо. Смјеном кадрова СП-а из Управног одбора Агенције за локални економски развој која је спроведена у Скупштини по налогу начелника најбоље је показао колико поштује грађане Котор Вароша - рекао је Тешић.

Предсједник которварошког СДС-а Недељко Гламочак каже да су СДС и ПДП увели ДНС и СП у скупштинску већину због намјере да буде направљена боља проходност локалне власти према Влади РС с циљем реализације пројеката од интереса за грађане Котор Вароша.

- То није дало ни близу очекиване резултате и у том смислу видим и изјаву начелника општине. Ако он сматра да ће СНСД допринијети ономе чему нису допринијели ДНС и СП, ми се томе нећемо унапријед противити - каже Гламочак.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић каже да није чуо ни за каква превирања у Котор Варошу, истичући да је локална власт учинила много на развоју ове општине и показала да је домаћинска власт.

- Најбољи примјер је реконструкција Дома здравља који служи као примјер домаћинског газдовања. Због свега тога, ја у њих имам велико повјерење, а што се тиче скупштинске већине и позива за разговоре СНСД-у који је најавио начелник Зденко Сакан, о томе немам довољно информација и видјећемо шта ће се дешавати - каже Бореновић.

Прије свих ових трвења у Котор Варошу је, као и у остатку РС, наступио раскол у ДНС-у. Три одборника и сви локални функционери прешли су у ДЕМОС Недељка Чубриловића, док је у ДНС-у остала само дотадашња шефица одборничког клуба Далиборка Керезовић-Дамјановић.

Без званичног позива

 

Шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Котор Варош Бранко Понорац каже да је из медија сазнао да начелник општине Зденко Сакан позива СНСД на разговоре о формирању власти.

- Ми нисмо добили никакав званичан позив и зато би било неозбиљно да о томе говорим. Ако добијемо или када добијемо евентуално позив, онда ћемо видјети како ћемо се према њему понијети - каже Понорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана