Politička presuda neće ugroziti RS

Svjetlana Tadić
Politička presuda neće ugroziti RS

Banjaluka - Presuda prvostepenog vijeća Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora je nepravedna i sramna, ali neće uticati na budućnost srpskog naroda i Srpske, ocijenili su najviši zvaničnici RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da je Mladić heroj i patriota koji je organizovao i komandovao Vojskom RS i spriječio genocid nad srpskim narodom u BiH i Hrvatskoj.

- Presuda nije iznenađenje jer je bio unaprijed osuđen. Samo su ga odveli u Hag da mu to pročitaju. Ovo je sramni šamar, a ne presuda Srpskoj, srpskom narodu i Vojsci RS - rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da će Haški tribunal ostati upamćen kao mjesto koje nije doprinijelo pomirenju, nego podjelama.

- Ovim je osuđeno naše pravo na slobodu i na otadžbinu i mi ne prihvatamo izrečene kvalifikacije u toj sramnoj presudi. U narodu je za Mladića rezervisano mjesto heroja, a Haški tribunal je selektivno sudio, što potvrđuju presude kojima su najviše osuđeni Srbi - kazao je Dodik.

Podsjetivši da je tokom rata u BiH stradalo 29.070 Srba, Dodik je upitao ko je pobio te ljude.

- Nijedno lice nesrpske nacionalnosti nije optuženo za udruženi zločinački poduhvat, već samo devet Bošnjaka i 28 Hrvata pojedinačno. Statistika potvrđuje da su srpske žrtve dva puta ubijene, prvi put od strane Bošnjaka i Hrvata, a drugi put odbijanjem Haga da procesuira zločine. Ne možemo da utičemo na presude, ali ni presude ne mogu da utiču na naše istorijsko pamćenje i činjenice - naglasio je Dodik i dodao da treba iz udžbenika izbaciti sve što se odnosi na postojanje i djelovanje Haškog tribunala.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je rekao da se od suda koji je, prije presude Mladiću, Srbima izrekao pet doživotnih kazni i 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godina, ništa drugo nije moglo ni očekivati.

- Kada tome dodate podatak da je Haški sud za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora dovoljno govori o ovom sudu. Presuda Mladiću pokazuje da se nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima i da će Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku. RS nastavlja da funkcioniše i da ostaje garant opstanka srpskog naroda u BiH - podvukao je Ivanić i dodao da ne treba odustati od podrške Mladiću.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je istakao da je Haški tribunal nastavio praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu Srpske i da je još jednom pokazao da je pristrastan, neobjektivan i politički motivisan.

- Haški tribunal nije sudio ni Franji Tuđmanu, ni Aliji Izetbegoviću, niti drugim visokopozicioniranim vojnim i političkim funkcionerima Bošnjaka i Hrvata. Onima kojima je sudio, sudio je na takav način da ih oslobodi krivice. Takvim djelovanjem nanio je ogromnu štetu pomirenju u BiH i regionu - naveo je Čubrilović i dodao da bez obzira na rad Haškog tribunala ustavna pozicija RS i prava srpskog naroda u BiH nisu i neće biti ugroženi.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović je kazao da nije iznenađen, ali da je zgrožen još jednom sramotnom haškom presudom.

- Ovo je još jedna tragedija srpskog naroda. Bezumna osuda i čista nepravda. Suđeno je svim pripadnicima časnog Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ova presuda ne stvara osjećaj pravde, Haški sud je još jednom dokazao da je politički sud - kazao je Savanović.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica je istakao da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među podijeljenim narodima u BiH, a predsjednik PDP-a Branislav Borenović da taj sud sudi samo Srbima i da ga ne interesuje pravda. Predsjednik DNS-a Marko Pavić konstatovao je da je sud u Hagu formiran da sudi Srbima i RS i da je svoju ulogu očigledno i odigrao.

- Te presude ne mogu uništiti u nama ljubav prema svim ljudima, pa tako i prema Mladiću, koji su se žrtvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - rekao je Pavić.

Lider SP-a Petar Đokić smatra da je Haški tribunal izrekao političku presudu kojom nastoji da se obračuna sa RS i srpskim narodom koji ju je stvorio.

  • Posljedice presude Mladiću biće teške - smatra Đokić navodeći kao argument da neće doprinijeti poboljšanju odnosa naroda u BiH.

Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je presuda Ratku Mladiću očekivana.

- Srbija poštuje žrtve drugih naroda, iako ne može da očekuje poštovanje za naše žrtve i to ćemo morati sami da učinimo. Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost - rekao je Vučić i dodao da činjenica da je izostala pravda za srpske žrtve treba da ide na sramotu onima koji su tako odlučili.

Prijetnje Dodiku

Na zvanične adrese elektronske pošte predsjednika RS Milorada Dodika juče je stiglo nekoliko poruka u kojima mu je zaprijećeno smrću. U prijetnjama je srpski narod nazvan genocidnim, uz poruku da ga treba istrijebiti, javio je ATV. U Kabinetu predsjednika RS su rekli da o svim prijetnjama obavještavaju MUP RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana