Политичка пресуда неће угрозити РС

Свјетлана Тадић
Политичка пресуда неће угрозити РС

Бањалука - Пресуда првостепеног вијећа Хашког трибунала којом је генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора је неправедна и срамна, али неће утицати на будућност српског народа и Српске, оцијенили су највиши званичници РС.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да је Младић херој и патриота који је организовао и командовао Војском РС и спријечио геноцид над српским народом у БиХ и Хрватској.

- Пресуда није изненађење јер је био унапријед осуђен. Само су га одвели у Хаг да му то прочитају. Ово је срамни шамар, а не пресуда Српској, српском народу и Војсци РС - рекао је Додик на ванредној конференцији за новинаре.

Нагласио је да ће Хашки трибунал остати упамћен као мјесто које није допринијело помирењу, него подјелама.

- Овим је осуђено наше право на слободу и на отаџбину и ми не прихватамо изречене квалификације у тој срамној пресуди. У народу је за Младића резервисано мјесто хероја, а Хашки трибунал је селективно судио, што потврђују пресуде којима су највише осуђени Срби - казао је Додик.

Подсјетивши да је током рата у БиХ страдало 29.070 Срба, Додик је упитао ко је побио те људе.

- Ниједно лице несрпске националности није оптужено за удружени злочиначки подухват, већ само девет Бошњака и 28 Хрвата појединачно. Статистика потврђује да су српске жртве два пута убијене, први пут од стране Бошњака и Хрвата, а други пут одбијањем Хага да процесуира злочине. Не можемо да утичемо на пресуде, али ни пресуде не могу да утичу на наше историјско памћење и чињенице - нагласио је Додик и додао да треба из уџбеника избацити све што се односи на постојање и дјеловање Хашког трибунала.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић је рекао да се од суда који је, прије пресуде Младићу, Србима изрекао пет доживотних казни и 758 година затвора, Хрватима 166 година, а Бошњацима свега 41,5 година, ништа друго није могло ни очекивати.

- Када томе додате податак да је Хашки суд за све злочине над Србима до сада изрекао свега 50 година затвора довољно говори о овом суду. Пресуда Младићу показује да се наставља с негативним односом према Србима и да ће Хашки трибунал остати упамћен по томе да није дијелио правду, већ политику. РС наставља да функционише и да остаје гарант опстанка српског народа у БиХ - подвукао је Иванић и додао да не треба одустати од подршке Младићу.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је истакао да је Хашки трибунал наставио праксу изрицања високих казни бившем политичком и војном руководству Српске и да је још једном показао да је пристрастан, необјективан и политички мотивисан.

- Хашки трибунал није судио ни Фрањи Туђману, ни Алији Изетбеговићу, нити другим високопозиционираним војним и политичким функционерима Бошњака и Хрвата. Онима којима је судио, судио је на такав начин да их ослободи кривице. Таквим дјеловањем нанио је огромну штету помирењу у БиХ и региону - навео је Чубриловић и додао да без обзира на рад Хашког трибунала уставна позиција РС и права српског народа у БиХ нису и неће бити угрожени.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је казао да није изненађен, али да је згрожен још једном срамотном хашком пресудом.

- Ово је још једна трагедија српског народа. Безумна осуда и чиста неправда. Суђено је свим припадницима часног Одбрамбено-отаџбинског рата. Ова пресуда не ствара осјећај правде, Хашки суд је још једном доказао да је политички суд - казао је Савановић.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица је истакао да свака пресуда донесена у Хагу доприноси додатном раздору међу подијељеним народима у БиХ, а предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић да тај суд суди само Србима и да га не интересује правда. Предсједник ДНС-а Марко Павић констатовао је да је суд у Хагу формиран да суди Србима и РС и да је своју улогу очигледно и одиграо.

- Те пресуде не могу уништити у нама љубав према свим људима, па тако и према Младићу, који су се жртвовали у Одбрамбено-отаџбинском рату - рекао је Павић.

Лидер СП-а Петар Ђокић сматра да је Хашки трибунал изрекао политичку пресуду којом настоји да се обрачуна са РС и српским народом који ју је створио.

  • Посљедице пресуде Младићу биће тешке - сматра Ђокић наводећи као аргумент да неће допринијети побољшању односа народа у БиХ.

Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је пресуда Ратку Младићу очекивана.

- Србија поштује жртве других народа, иако не може да очекује поштовање за наше жртве и то ћемо морати сами да учинимо. Данас није дан ни за радост, ни за тугу, већ да видимо какву будућност желимо. Мој позив грађанима Србије је да данас почнемо да гледамо у будућност - рекао је Вучић и додао да чињеница да је изостала правда за српске жртве треба да иде на срамоту онима који су тако одлучили.

Пријетње Додику

На званичне адресе електронске поште предсједника РС Милорада Додика јуче је стигло неколико порука у којима му је запријећено смрћу. У пријетњама је српски народ назван геноцидним, уз поруку да га треба истријебити, јавио је АТВ. У Кабинету предсједника РС су рекли да о свим пријетњама обавјештавају МУП РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана