Politička presuda Zupcu samo da bi bio uklonjen

Goran Maunaga
Politička presuda Zupcu samo da bi bio uklonjen

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu koju je podnijela odbrana direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Gorana Zupca i potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH kojom je osuđen na godinu zatvora uslovno.

Zubac je time postao jedini policijski funkcioner koji je osuđen zbog događaja tokom protesta u februaru prošle godine kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, iako su za bezbjednost objekta brinuli i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Federalna uprava policije (FUP). Sud BiH je u martu proglasio Zupca krivim jer SIPA nije pružila podršku Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, odnosno što tada nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA. Zubac je potom zatražio ukidanje prvostepene presude zbog kršenja prava i obaveza i netačno utvrđenih činjenica u prvostepenom postupku. Žalba Zupčeve odbrane je, međutim, odbačena, a kazna neće biti izvršena ako ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Zupčev branilac Dragiša Jokić kaže da je indikativno da zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH nije odgovarao niko osim Zupca.

- Sve je jasno ako se zna da nije odgovarao niko ni od osumnjičenih koji su direktno palili zgradu. Nije odgovarao ni bilo ko od pripadnika policijskih struktura za koje je utvrđeno da su imali propuste - rekao je Jokić.

Za paljenje zgrade Predsjedništva i Arhiva BiH osumnjičeni su Salem Hatibović i Nihad Trnka, ali nikada nisu optuženi. Nakon kratkog pritvora pušteni su na slobodu, a ubrzo su im ukinute i mjere zabrane. Iako je tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, tokom svjedočenja na početku suđenja u predmetu protiv Zupca izjavio da je istraga koju vodi u završnoj fazi i da se podizanje optužnice može očekivati ubrzo, od toga nije bilo ništa.

Jokić kaže da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali da će Nezavisni odbor nakon pravosnažnosti presude predložiti Savjetu ministara BiH da razriješi Zupca s mjesta direktora SIPA.

- Poslije pravosnažnosti presude Nezavisni odbor je obavezan da Savjetu ministara podnese taj prijedlog. Imam 60 dana za traženje zaštite u Ustavnom sudu, ali je proces donošenja odluke na osnovu te apelacije koju ću podnijeti veoma dug. Bez obzira na odluku Ustavnog suda, Zubac najvjerovatnije neće biti vraćen na funkciju direktora SIPA, jer se to vidi iz pritisaka koji traju mjesecima - kaže Jokić.

On dodaje da je žalosno što se ispostavilo da je postignut cilj onih koji su inicirali čitav postupak kako bi Zubac bio smijenjen.

- Pravo na pravično suđenje Zupcu povrijedili su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović i direktor FUP-a Dragan Lukač. Zadatak ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića bio je da vrši pritisak da sudska odluka bude takva kakva je bila - kaže Jokić.

Zubac se od 2013. godine nalazi na udaru bošnjačkih političara i Tužilaštva BiH nakon što su pripadnici SIPA uhapsili Mehmedovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad Srbima i da je odgovoran za skrivanje ogromne količine naoružanja pronađenog na području Tešnja. Samo nekoliko časova poslije hapšenja, Mehmedović je pušten na slobodu i od tada traju neviđeni pritisci da Zubac bude kompromitovan i smijenjen. Pritisak je kulminirao podizanjem optužnice kojom ga Tužilaštvo BiH tereti zato što nije angažovao Specijalnu jednicu, iako SIPA nije nadležna za obezbjeđenje zgrade Predsjedništva BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović kaže da odluka Apelacionog vijeća Suda BiH nije iznenađujuća jer se protiv Zupca već dugo vodi kampanja.

- Šta drugo očekivati poslije izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovuića da će Zupca poslati u zatvor. Presuda Zupcu je još jedan dokaz da na pravosuđe na nivou BiH snažno utiče SDA. Njihove stavove prema direktoru SIPA zastupaju i predstavnici parlamentarne većine na nivou BiH iz RS. Ministar bezbjednosti Dragan Mektić pokrenuo je inicijativu za smjenu Zupca, a kasnije su mu se pridružili i poslanici, što je otvoren pritisak na Nezavisni odbor koji je nadležan za imenovanje policijskih fukcionera - kaže Prodanović.

Specijalna jedinica

Dragiša Jokić kaže da je presudom Goranu Zupcu napravljen paradoks u vezi sa Specijalnom jedinicom SIPA.

- Tu jedinicu sada može da angažuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela za bilo šta. Sada neko iz Direkcije može toj jedinici da naredi da kupi šljive i peče rakiju Draganu Mektiću. Ona mora na to da se odazove bez obzira na obučenost i namjenu njenih pripadnika - kaže Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana