Полицијска значка адут за оштре казне

Небојша Томашевић
Полицијска значка адут за оштре казне

Бањалука - Суђење оптуженима за пљачку 617.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка дошло је на корак до пресуде, а тужилаштво је затражило да она буде осуђујућа, док су браниоци оцијенили да нема доказа за кривицу оптужене четворке и да они треба да буду ослобођени.

Пресуда тројици бивших припадника Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владану Малићу и Горану Парашу из Бањалуке и Александру Поповићу из Котор Вароша, те сувласнику ауто-куће "Кватро" из Бањалуке Олегу Банди биће изречена у понедјељак. Уочи посљедње ријечи судија бањалучког Окружног суда у првостепеном поступку тужилаштво и одбрана су у петак изнијели завршне ријечи у којима су поновили потпуно супротне ставове презентоване током цијелог суђења.

Републички јавни тужилац Живана Бајић рекла је да је доказала наводе из оптужнице и затражила од суда да приликом одлучивања о казни има у виду да су Малић, Параш и Поповић били припадници МУП-а РС који су својим дјелима нарушили углед те институције. Она је истакла да су они чинили злочиначко удружење којим је руководио Малић.

- Он је осмислио план пљачке и подијелио улоге осталим учесницима. Нацртао је руту транспорта новца и одлучио ко ће гдје сједити у "аудију А6" који је коришћен у пљачки за пресретање колоне са новцем - рекла је Бајићева и додала да су сви оптужени поступали са директним умишљајем.

Према њеним ријечима, наводе из оптужнице осим бројних доказа потврђују и искази бивших припадника МУП-а РС Горана Јањуза из Козарске Дубице и Жељка Инђића из Братунца, те радника агенције "Сектор секјурити" Данијела Кузмића из Котор Вароша, који су свједочили и осуђени на основи споразума о признању кривице постигнутог са тужилаштвом.

- Инђић је испричао да је чуо разговор Параша и Малића у вези са пљачком и да му је послије Параш понудио да учествује и рекао му да ће бити пара. Овај свједок је рекао да му је Малић објаснио да ће напасти блиндирано возило и да ће у свему учествовати и Поповић и Банда - рекла је Бајићева и додала да су скоро идентичне исказе дали и Јањуз и Кузмић.

Одбрана оптужених устврдила је да против оптужених нема доказа и да је оптужница у супротности са Законом о кривичном поступку.

- Тужилаштво није извело доказе да је Малић организовао злочиначко удружење и да је руководио њиме. Овај суд није надлежан за овај случај већ Суд БиХ с обзиром на то да овдје има елемената међународног криминала. Оптужницу зато треба одбацити. Истрага и прикупљање доказа у овом случају обављени су незаконито и мимо прописа - рекла је Јадранка Ивановић која брани Малића, Параша и Банду.

Њена колегиница Јасминка Јовишевић, која заступа исту тројку, истакла је да пресуда не може бити заснована на исказима Инђића, Јањуза и Кузмића.

- Они су имали интерес да свједоче онако како се од њих очекивало јер су имали споразуме с тужилаштвом. Нису имали имунитет, а исказе су дали као осумњичени па тако нису ни морали говорити истину - рекла је Јовишевићева.

Александра Метлић, која брани Поповића, нагласила је да нема ниједног доказа против њеног брањеника осим исказа тројке која је већ осуђена.

- Ти искази, међутим, не могу бити узети као истинити јер они током свједочења нису упозорени да морају говорити истину. Поповића  треба ослободити усљед недостатка доказа - казала је Метлићева.

Четворица оптужених придружили су се завршним ријечима својих адвоката не желећи ништа да додају.

Пљачка новца извршена је 22. септембра 2015. године када су разбојници "аудијем А6" пресрели  и напали колону возила "Сектор секјуритија" на аутопуту Бањалука - Градишка у близини Церовљана. Уз паљбу из аутоматских пушака и пријетње од радника су отели три кофера са 616.548 марака. У пуцњави је од рикошета рањен радник "Сектор секјуритија" Ђурађ Бајић. Седам осумњичених ухапшено је у јануару 2016. године, а раније је Кузмић осуђен на три године, а Јањуз и Инђић на по шест мјесеци затвора.

Новац и притвор

Тужилац Живана Бајић предложила је да од оптужених буду одузете 543.204 марке незаконито стечене користи, а да у то буде урачунато и 700 евра колико је раније одузето од Горана Параша. Затражено је да оптужени буду обавезани да плате трошкове поступка од 13.243 КМ, те да свима буде продужен притвор до упућивања на издржавање казне. Одбрана оптужених сматра да нема основа да они остану у притвору и ако им буде изречена осуђујућа пресуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана