Policija plijeni dokaze o kriminalu u Alumini

Goran Maunaga
Policija plijeni dokaze o kriminalu u Alumini

Zvornik - Pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS upali su u utroak ujutru u zvorničku kompaniju "Alumina" i počeli da izuzimaju dokumentaciju koja se odnosi na rad lica povezanih sa nekadašnjim litvanskim vlasnicima ove fabrike.

Dokumentacija koju izuzimaju istražioci odnosi se na nezakonito upisane zaloge na osnovu kojih je u aprilu blokiran račun "Alumine", a prema nezvaničnim informacijama fokus je na dokumentima koje je potpisivala bivša šefica pravne službe Fabrike glinice "Birač" Sonja Rubež. "Alumina" je poslovala u sklopu "Birča" kojeg su u privatizaciji kupili Litvanci, ali su se oni prije nekoliko godina povukli poslije čega je u fabrici pokrenut stečaj i više krivičnih postupaka u vezi sa njenim poslovanjem.

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak istrazi kaže da Litvanci ništa nisu mogli da urade bez domaćih pomagača od kojih se nijedan nije usprotivio očiglednom kriminalu i nezakonitom iznošenju novca iz RS.

- Za Litvance su skoro sve poslove odrađivali njihovi saradnici iz RS. I da su htjeli da dovedu ljude iz Litvanije, nisu mogli da ih dovedu 500. Tu su bila samo po dvojica-trojica njih, najviše petorica, a domaći pomagači su sve odrađivali. Naravno, to su činili uz ogromne nadoknade od čega su se u kratkom periodu basnoslovno obogatili - kaže naš sagovornik.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine" Milorad Motika kaže da u potpunosti sarađuju sa istražnim organima i da njihove službe predaju policiji tražena dokumenta.

- Razgovarao sam s pripadnicima policije. Oni će ovdje ostati nekoliko dana jer za njih tu ima više interesantnih tema. Rekli su mi da se to ne tiče mog mandata, a ja sam tu da koordinišem rad službi koje treba da im daju kopije traženih dokumenata. "Alumina" je dužna da policiji pruži neophodnu pomoć i dostavi sva dokumenta koje oni traže, a sa kojima kompanija raspolaže - rekao je Motika.

Rubežova kaže da ne zna da li je policija u "Alumini" i da je dokumentacija o kompletnom poslu izuzeta prije četiri godine.

- Postoji mogućnost da je preduzeto izuzimanje dokumentacije i na osnovu moje prijave jer sam se poslije svih pisanja medija i uznemiravanja prije 15 dana obratila republičkom i okružnom tužiocu da utvrde o čemu se radi i da odgovara onaj ko je kriv - rekla je Rubežova.

Portparol MUP-a RS Danica Gnjatović potvrdila je da su pripadnici policije u "Alumini", ali nije mogla da otkriva detalje iz istrage.

Račun "Alumine" bio je blokiran od 12. do 26. aprila na zahtjev fočanske firme "Pavgord". To je bio pokušaj da bude namireno potraživanje koje je litvanska Ukio banka, kao vlasnik "Birča", imala na osnovu kredita datih od 2003. do 2011. godine povezanim litvanskim preduzećima koja su, kao i "Alumina", poslovala u sastavu "Birča". Ukio banka je tužbom zahtijevala naplatu 155 miliona KM, koje prema riječima upućenih nikada nisu stigle u BiH, a taj dug je otkupio "Pavgord" za 6,4 miliona evra. Ustavni sud BiH je na osnovu apelacije "Alumine" u julu donio privremenu mjeru kojom je naloženo Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenuo "Pavgord". Definitivna odluka Ustavnog suda o tome trebalo je da bude donesena u septembru, ali ta apelacija se još nije našla na dnevnom redu sjednica.

Ukio banka nedavno je za samo 30.000 evra prodala "Alumini" 20 miliona evra vrijedna potraživanja na koja je godinama pretendovala. Litvanska banka je otkazala i sva punomoćja data advokatima i izašla iz svih sudskih postupaka u RS i inostranstvu protiv "Alumine".

Prijave zbog zloupotreba u "Alumini"

* Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je u junu prvu optužnicu u predmetima "Birač" i "Alumina" za kriminal u tim firmama.

Optužnica je podignuta protiv bivšeg generalnog direktora "Birča" Virginijusa Vajege, bivšeg odgovornog lica Giedrijusa Grigalijusa, bivšeg direktora firme "Energolinija" Viktorasa Zarevičijusa i protiv autoprevoznika Novaka Nikolića i Amira Kantića.

* Uprava kriminalističke policije MUP-a RS nedavno je podnijela Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Republičkog javnog tužilaštva izvještaj protiv četvorice državljana Litvanije za zloupotrebe počinjene u "Alumini"". Osumnjičeni su bivši direktor "Alumine" Mindaugas Kazakevičius i bivši predsjednik Upravnih odbora firmi "Birač", "Mehanika", "Alumina" i "Birač energa" Martinas Ugianskis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana