Полиција плијени доказе о криминалу у Алумини

Горан Маунага
Полиција плијени доказе о криминалу у Алумини

Зворник - Припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а РС упали су у утроак ујутру у зворничку компанију "Алумина" и почели да изузимају документацију која се односи на рад лица повезаних са некадашњим литванским власницима ове фабрике.

Документација коју изузимају истражиоци односи се на незаконито уписане залоге на основу којих је у априлу блокиран рачун "Алумине", а према незваничним информацијама фокус је на документима које је потписивала бивша шефица правне службе Фабрике глинице "Бирач" Соња Рубеж. "Алумина" је пословала у склопу "Бирча" којег су у приватизацији купили Литванци, али су се они прије неколико година повукли послије чега је у фабрици покренут стечај и више кривичних поступака у вези са њеним пословањем.

Саговорник "Гласа Српске" близак истрази каже да Литванци ништа нису могли да ураде без домаћих помагача од којих се ниједан није успротивио очигледном криминалу и незаконитом изношењу новца из РС.

- За Литванце су скоро све послове одрађивали њихови сарадници из РС. И да су хтјели да доведу људе из Литваније, нису могли да их доведу 500. Ту су била само по двојица-тројица њих, највише петорица, а домаћи помагачи су све одрађивали. Наравно, то су чинили уз огромне надокнаде од чега су се у кратком периоду баснословно обогатили - каже наш саговорник.

Предсједник Управног одбора "Алумине" Милорад Мотика каже да у потпуности сарађују са истражним органима и да њихове службе предају полицији тражена документа.

- Разговарао сам с припадницима полиције. Они ће овдје остати неколико дана јер за њих ту има више интересантних тема. Рекли су ми да се то не тиче мог мандата, а ја сам ту да координишем рад служби које треба да им дају копије тражених докумената. "Алумина" је дужна да полицији пружи неопходну помоћ и достави сва документа које они траже, а са којима компанија располаже - рекао је Мотика.

Рубежова каже да не зна да ли је полиција у "Алумини" и да је документација о комплетном послу изузета прије четири године.

- Постоји могућност да је предузето изузимање документације и на основу моје пријаве јер сам се послије свих писања медија и узнемиравања прије 15 дана обратила републичком и окружном тужиоцу да утврде о чему се ради и да одговара онај ко је крив - рекла је Рубежова.

Портпарол МУП-а РС Даница Гњатовић потврдила је да су припадници полиције у "Алумини", али није могла да открива детаље из истраге.

Рачун "Алумине" био је блокиран од 12. до 26. априла на захтјев фочанске фирме "Павгорд". То је био покушај да буде намирено потраживање које је литванска Укио банка, као власник "Бирча", имала на основу кредита датих од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима која су, као и "Алумина", пословала у саставу "Бирча". Укио банка је тужбом захтијевала наплату 155 милиона КМ, које према ријечима упућених никада нису стигле у БиХ, а тај дуг је откупио "Павгорд" за 6,4 милиона евра. Уставни суд БиХ је на основу апелације "Алумине" у јулу донио привремену мјеру којом је наложено Основном суду у Зворнику да не спроводи поступак извршења који је покренуо "Павгорд". Дефинитивна одлука Уставног суда о томе требало је да буде донесена у септембру, али та апелација се још није нашла на дневном реду сједница.

Укио банка недавно је за само 30.000 евра продала "Алумини" 20 милиона евра вриједна потраживања на која је годинама претендовала. Литванска банка је отказала и сва пуномоћја дата адвокатима и изашла из свих судских поступака у РС и иностранству против "Алумине".

Пријаве због злоупотреба у "Алумини"

* Окружно тужилаштво у Бијељини подигло је у јуну прву оптужницу у предметима "Бирач" и "Алумина" за криминал у тим фирмама.

Оптужница је подигнута против бившег генералног директора "Бирча" Виргинијуса Вајеге, бившег одговорног лица Гиедријуса Григалијуса, бившег директора фирме "Енерголинија" Виктораса Заревичијуса и против аутопревозника Новака Николића и Амира Кантића.

* Управа криминалистичке полиције МУП-а РС недавно је поднијела Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминалитета Републичког јавног тужилаштва извјештај против четворице држављана Литваније за злоупотребе почињене у "Алумини"". Осумњичени су бивши директор "Алумине" Миндаугас Казакевичиус и бивши предсједник Управних одбора фирми "Бирач", "Механика", "Алумина" и "Бирач енерга" Мартинас Угианскис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана