Policija izvodi demonstrante iz RTS-a

B92
Policija izvodi demonstrante iz RTS-a

Beograd - Policija je ušla u zgradu RTS i izvodi demonstrante jednog po jednog.

Prethodno, predstavnik MUP-a je zamolio lidera Dveri Boška Obradovića da pozove ljude da sami mirno izađu, prenosi Blic.

Obradović je demonstratima, međutim, rekao da ne pružaju otpor policiji, ali da se ne razilaze.

On je u međuvremenu, prema snimku N1, pozvao demonstrante da sve snimaju telefonom.

Načelnik beogradske policije Milan Stanić rekao je večeras liderima opozicije da napuste zgradu Radio televizije Srbije.

Pripadnici Žandarmerije večeras su iz zgrade RTS-a izveli jednog od lidera opozcije Dragana Đilasa i veći dio građana.

“Ne terajte nas da vas iznosimo, kao ove dole njih 150”, rekao je Stanić.Obradović je potom kazao da oni neće napustiti RTS.

Kako javlja reporter agencije Beta, ispred zgrade RTS građani pokušavaju da blokiraju izlaz iz zgrade.

Oni su doneli montažne ograde i kliznu kapiju do dvorišta RTS kako bi zatvorili ulaz.

Skandiraju “Sram vas bilo”.

U zgradi Radio televizije Srbije predsjednik pokreta Dveri i jednog od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović verbalno se sukobio sa predstavnikom policije.

Načelnik beogradske policije kazao je Obradoviću da policija ne želi da upotrebi silu prema građanima, ali da neće dozvoliti ugrožavanje zgrade ili napad na zaposlene javnog servisa.

On je apelovao na Obradovića da izađe iz zgrade i razgovara sa građanima koji su ostali ispred, kako bi se “spustila lopta”.

Obradović je na to kazao da niko ne želi da uništava imovinu ili napada zaposlene, već samo da neko od organizatora dobije pravo da govori na RTS-u.

Obradović nije prihvatio da izađe iz zgrade, rekao je da ostaje u hodniku RTS-a kako bi razgovarao sa jednim od urednika Zoranom Stanojevićem.

U susjednom hodniku nalazi se veći broj policajaca.

Policijski komandant je u razgovoru sa Draganom Đilasom i Obradovićem tražio da napuste zgradu RTS, što su oni odbili.

Demonstranti su inače razbili prozore i ulazna vrata i odgurnili policiju.

Obradović je pregovarao sa urednikom Zoranom Stanojevićem da ih puste u program, bilo da je u pitanju dnevnik ili neka druga emisija.

U zgradi RTS-a su i Dragan Đilas, Zoran Lutovac, Marko Bastać, Marinika Tepić…

Obradović je rekao da su svi ulazi u RTS otvoreni i pozvao građane da se okupe oko RTS u Takovskoj i poručio da će “večeras” osloboditi RTS.

“Razići se nećemo, bićemo ovde sve dok nam se ne omogući da se uključimo u program. Šta je problem da nas puste da gostujemo dva minuta Dnevniku” , rekao je Obradović.

Kako je rekao, oni nisu tu da bi se sukobili sa policijom i da nemaju problem sa njima, već imaju problem sa generalnim direktorom i glavlnim urednikom RTS.

Nikakva krađa se ovde nije desilo, niko ništa ružno nije rekao a kamoli uradio bilo kome na RTS”, rekao je Obradović.

Jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović je, na opasku jednog od urednika da ne mogu tako nasilno da ulaze rekla da su “vrata bila otvorena”. Učesnici protesta gađali su jajima zgradu Javnog servisa. Nakon toga su, predvođeni Obradovicem, ušli u prostorije RTS-a.

Hodnike su izlijepili trakama i poručili da ce se uključiti uživo u program.

Prethodno su najavili da će na dva sata blokirati RTS kako bi, kao i prošlog puta, održali improvizovani “Dnevnik slobodne Srbije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana