Policija istražuje poslove Tehnograda i Krajina osiguranja

Marijana Miljić
Policija istražuje poslove Tehnograda i Krajina osiguranja

Banjaluka - Policijska uprava Banjaluka zatražila je od uprave banjalučkog "Krajina osiguranja" da im dostave ugovore koje je bivša direktorica ovog osiguravajućeg društva Mila Gromilić sklopila sa preduzećem "Tehnograd" iz Modriče.

U dopisu Policijske uprave, koji je u posjedu "Glasa Srpske", navedeno je da provjere vrše na zahtjev Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci u vezi sa krivičnom prijavom koju je "Krajina osiguranje" podnijelo protiv Gromilićeve. Prijavu protiv nje podnijela je ranija uprava "Krajina osiguranja" sa Navenom Agarvalom na čelu zbog sumnje da su nezakonito sklopljeni poslovi sa "Tehnogradom".

Policija je zatražila od "Krajina osiguranja" da na njihovu adresu dostave ugovore o zakupu poslovnog prostora u naselju Dobrinje u Modriči, ugovor koji se odnosi na zakup prostora za reklame na stanici tehničkog pregleda "Tehnograda" i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. "Krajina osiguranje" je te poslove sa "Tehnogradom", koje se između ostalog bavi i posredovanjem u osiguranju, sklopilo 2013. godine kada je na njegovom čelu bila Gromilićeva.

Policija je zatražila i fakture, koje je "Tehnograd" na osnovu ova tri ugovora ispostavio "Krajina osiguranju". Sumnjivi su i ugovori koje je Gromilićeva sklopila 2015. godine, a odnose se na zakup poslovnog prostora i prostora za reklame na stanici tehničkog pregleda "Tehnograda", zbog čega je policija zatražila da im i oni budu dostavljeni.

Od uprave "Krajina osiguranja" zatražene su i konto kartice od 2013. godine, odluke Upravnog odbora ovog osiguravajućeg društva o zaključenju ugovora sa "Tehnogradom" i rješenje o imenovanju Gromilićeve za direktoricu.

Gromilićeva, koja je bila na čelu "Krajina osiguranja" u dva mandatna perioda od 2008. do 1. marta 2016. godine, nije željela da komentariše policijske istrage.

- Više nisam u upravi "Krajina osiguranja". Nemam nikakav komentar i ne znam da je policija tražila dokumentaciju o sklopljenim ugovorima sa "Tehnogradom". Svi ugovori su sklopljeni po zakonu, a nadležne institucije neka rade svoj posao - kazala je Gromilićeva.

U upravi "Krajina osiguranja" potvrdili su da su dobili zahtjev policije da dostave ugovore koje je Gromilićeva zaključila sa "Tehnogradom".

- Svu traženu dokumentaciju ćemo dostaviti Policijskoj upravi Banjaluka, jer je to naša obaveza. Sve kontakte i poslove sa tim preduzećem smo prekinuli i više ne sarađujemo. Evidentno je da nam je uprava, na čijem čelu je bila Gromilićeva, ostavila veliki iznos neplaćenih šteta, posebno od 2011. do 2016. godine. Zatekli smo i mnogo neizmirenih obaveza prema Poreskoj upravi RS. Platili smo porez koji nije bio uredno obračunat i prijavljen. Isplatili smo 125.000 maraka za poreze i doprinose za taj period - kaže direktor "Krajina osiguranja" Elmedin Đuzel.

Naven Agarval i Gupta Nete stekli su krajem 2015. godine kroz dokapitalizaciju vrijednu 6,9 miliona KM većinski paket akcija "Krajina osiguranja". Njihovim dolaskom "Krajina osiguranje" je krenulo nizbrdo i zapalo u milionski gubitak, a i uprava koju su imenovali povlačila je niz sumnjivih poteza. Policija je zbog toga ranije prijavila tužilaštvu i bivše članove Upravnog odbora "Krajina osiguranja" Agarvala, Mladena Jovanovića i Maniša Govila zbog sumnje da su osiguravajuće društvo oštetili za 5,86 miliona maraka.

Skupština akcionara "Krajina osiguranja" krajem aprila ove godine smijenila je članove Upravnog odbora sa Agarvalom na čelu i imenovala nove na prijedlog Ministarstva finansija RS. Na taj način Investiciono-razvojna banka RS, kao najveći pojedinačni akcionar, preuzela je upravljanje ovim društvom od Agarvala i Nete.

Tužilaštvo

U Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci naveli su da se predmet protiv Mile Gromilić nalazi kod postupajućeg tužioca Odjeljenja za privredni i organizovani kriminal.

- Tužilac je dao zahtjev Policijskoj upravi Banjaluka za prikupljanje potrebnih obavještenja - kazali su u tužilaštvu.

Poslovanje

Elmedin Đuzel očekuje pozitivno mišljenje aktuara o poslovanju "Krajina osiguranja" za devet mjeseci ove godine i pokrivenosti tehničkih rezervi.

- Izvještaj ćemo dobiti krajem sedmice. Premija raste iz mjeseca u mjesec i očekujemo za devet mjeseci dobit veću od 100.000 maraka - kazao je Đuzel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana