Полиција истражује послове Технограда и Крајина осигурања

Маријана Миљић
Полиција истражује послове Технограда и Крајина осигурања

Бањалука - Полицијска управа Бањалука затражила је од управе бањалучког "Крајина осигурања" да им доставе уговоре које је бивша директорица овог осигуравајућег друштва Мила Громилић склопила са предузећем "Техноград" из Модриче.

У допису Полицијске управе, који је у посједу "Гласа Српске", наведено је да провјере врше на захтјев Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци у вези са кривичном пријавом коју је "Крајина осигурање" поднијело против Громилићеве. Пријаву против ње поднијела је ранија управа "Крајина осигурања" са Навеном Агарвалом на челу због сумње да су незаконито склопљени послови са "Техноградом".

Полиција је затражила од "Крајина осигурања" да на њихову адресу доставе уговоре о закупу пословног простора у насељу Добриње у Модричи, уговор који се односи на закуп простора за рекламе на станици техничког прегледа "Технограда" и уговор о пословно-техничкој сарадњи. "Крајина осигурање" је те послове са "Техноградом", које се између осталог бави и посредовањем у осигурању, склопило 2013. године када је на његовом челу била Громилићева.

Полиција је затражила и фактуре, које је "Техноград" на основу ова три уговора испоставио "Крајина осигурању". Сумњиви су и уговори које је Громилићева склопила 2015. године, а односе се на закуп пословног простора и простора за рекламе на станици техничког прегледа "Технограда", због чега је полиција затражила да им и они буду достављени.

Од управе "Крајина осигурања" затражене су и конто картице од 2013. године, одлуке Управног одбора овог осигуравајућег друштва о закључењу уговора са "Техноградом" и рјешење о именовању Громилићеве за директорицу.

Громилићева, која је била на челу "Крајина осигурања" у два мандатна периода од 2008. до 1. марта 2016. године, није жељела да коментарише полицијске истраге.

- Више нисам у управи "Крајина осигурања". Немам никакав коментар и не знам да је полиција тражила документацију о склопљеним уговорима са "Техноградом". Сви уговори су склопљени по закону, а надлежне институције нека раде свој посао - казала је Громилићева.

У управи "Крајина осигурања" потврдили су да су добили захтјев полиције да доставе уговоре које је Громилићева закључила са "Техноградом".

- Сву тражену документацију ћемо доставити Полицијској управи Бањалука, јер је то наша обавеза. Све контакте и послове са тим предузећем смо прекинули и више не сарађујемо. Евидентно је да нам је управа, на чијем челу је била Громилићева, оставила велики износ неплаћених штета, посебно од 2011. до 2016. године. Затекли смо и много неизмирених обавеза према Пореској управи РС. Платили смо порез који није био уредно обрачунат и пријављен. Исплатили смо 125.000 марака за порезе и доприносе за тај период - каже директор "Крајина осигурања" Елмедин Ђузел.

Навен Агарвал и Гупта Нете стекли су крајем 2015. године кроз докапитализацију вриједну 6,9 милиона КМ већински пакет акција "Крајина осигурања". Њиховим доласком "Крајина осигурање" је кренуло низбрдо и запало у милионски губитак, а и управа коју су именовали повлачила је низ сумњивих потеза. Полиција је због тога раније пријавила тужилаштву и бивше чланове Управног одбора "Крајина осигурања" Агарвала, Младена Јовановића и Маниша Говила због сумње да су осигуравајуће друштво оштетили за 5,86 милиона марака.

Скупштина акционара "Крајина осигурања" крајем априла ове године смијенила је чланове Управног одбора са Агарвалом на челу и именовала нове на приједлог Министарства финансија РС. На тај начин Инвестиционо-развојна банка РС, као највећи појединачни акционар, преузела је управљање овим друштвом од Агарвала и Нете.

Тужилаштво

У Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци навели су да се предмет против Миле Громилић налази код поступајућег тужиоца Одјељења за привредни и организовани криминал.

- Тужилац је дао захтјев Полицијској управи Бањалука за прикупљање потребних обавјештења - казали су у тужилаштву.

Пословање

Елмедин Ђузел очекује позитивно мишљење актуара о пословању "Крајина осигурања" за девет мјесеци ове године и покривености техничких резерви.

- Извјештај ћемо добити крајем седмице. Премија расте из мјесеца у мјесец и очекујемо за девет мјесеци добит већу од 100.000 марака - казао је Ђузел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана