Полиција Српске на ногама због Путинове челичне даме

nezavisne.com
Полиција Српске на ногама због Путинове челичне даме

Бањалука - Полиција РС увелико се припрема за посјету тридесеточлане делегације Русије, која стиже у уторак у Бањалуку.

Гостовању те делегације, у којој ће бити и Валентина Матвијенко, предсједница Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације, позната и као Путинова челична дама, посвећена је велика доза опреза.

То ће, како каже наш извор, уз остало, предвиђати и обуставу саобраћаја у појединим бањалучким улицама, а у неким од кафића неће бити дозвољено точење алкохола.

"Уз остало, у плану је и забрана превоза експлозивних материја, те још неке уобичајене мјере за овакве ситуације", појашњава извор "Независних".

Такође, требало би да буде и забрањена употреба дронова, а грађанима који живе или раде у улицама којима ће наићи висока делегација савјетује се да држе спуштене ролетне, те да се не крећу с предметима који би могли бити сумњиви попут руксака и торби.  Свакако, подразумијева се да ће тог дана на бањалучким улицама бити већи број полицајаца.

Саговорница "Независних", која живи у градском језгру, рекла нам је да ју је прије пар дана посјетила полиција и дала јој неколико савјета.

"Речено нам је да не излазимо у двориште нити на прозоре и балконе у периоду кад буде долазила делегација из Русије", каже она.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине (НС) РС, рекао је да руска делегација није имала посебних захтјева када је у питању безбједност, те додао да се обављају уобичајене безбједносне провјере и преглед простора гдје ће боравити.

Иначе, Колегијум НС РС једногласно је у петак утврдио да ће свечана сједница НС РС бити одржана у уторак, с почетком у 13.50, када ће се народним посланицима и гостима обратити Валентина Матвијенко.

Чубриловић је информисао чланове Колегијума да су на свечану сједницу позвани као гости сви посланици из РС у оба дома парламента БиХ, лидери парламентарних политичких партија које имају сједиште у РС и друге високе званице. Он подсјећа да иза Валентине Матвијенко стоји успјешна политичка каријера.

"Не треба ни да говорим колика нам је част што ће нам се обратити. Једногласно смо на колегијуму НС РС усвојили да прихватимо овог високог госта", казао је Чубриловић, додајући да ће се она, дан прије доласка у РС, обратити делегатима у Дому народа ПС БиХ.

Према протоколу посјете, Матвијенко са сарадницима, прије почетка свечане сједнице, у 13.15 разговараће са руководством Народне скупштине РС.

Она је на функцији предсједнице Савјета Федерације Горњег дома Федералне скупштине Руске Федерације од септембра 2011. године.

Прије ове функције обављала је дужност губернатора Санкт Петербурга, али и функцију замјеника предсједника Владе Русије. Стални је члан Савјета безбједности Русије. У јавности је позната као жена од повјерења руског предсједника Владимира Путина, па је зову и Путинова челична дама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана