Policajci u Ilidži nisu znali za potjernicu za Đukanovićem

Nebojša Tomašević
Policajci u Ilidži nisu znali za potjernicu za Đukanovićem

Banjaluka - Benedi Đukanović, zvani Bendžo (42), koji je osumnjičen da je učestvovao u ubistvu vlasnika “Sektor sekjuritija” Slaviše Krunića, njegovog pratioca Žarka Pavlovića i ranjavanju Gorana Ilića, ispričao je zatvorskim čuvarima da su mu policajci u Ilidži, kada se predao, rekli da ne znaju za potjernicu za njim i da sačeka da to provjere kod kolega u Istočnom Sarajevu, saznaje “Glas Srpske”.

Prema našim saznanjima, Đukanović je to kazao i u izjašnjenju o pritvoru u banjalučkom Okružnom sudu i istakao da nema veze sa zločinom koji mu stavljaju na teret.

- Prema njegovim riječima, policajci u Ilidži su mu rekli da ga nemaju na potragama i da moraju da pozovu kolege u Istočnom Sarajevu. Tek nakon tog poziva, kada su im iz MUP-a RS potvrdili da je za Đukanovićem raspisana potjernica, stavili su mu lisice na ruke i uhapsili ga - kazao je izvor blizak istrazi.

Dodao je da je Đukanović istakao da ima određenih psihičkih problema i da koristi tablete.

U MUP-u Kantona Sarajevo “Glasu Srpske” su rekli da je Đukanović uhapšen na osnovu centralne potjernice, a nisu mogli da potvrde da li su je policajci u Ilidži imali ili nisu.

Đukanović je u petak pod jakim mjerama obezbjeđenja doveden u banjalučki Okružni sud kako bi se izjasnio o pritvoru, koji mu je određen nakon raspisivanja potjernice. Ročište je bilo zatvoreno za javnost. Portparol suda Slavica Divjak pojasnila je da je Đukanoviću pritvor određen zbog bojazni od bjekstva. Kazala  je da je odbrana optuženog uložila žalbu na odluku o pritvoru, o kojoj će naknadno biti donesena odluka.

Advokat osumnjičenog Đukanovića Vesna Rujević nije davala izjave i iz suda je izašla na sporedni izlaz te se nije  javljala na telefonske pozive.

Đukanović je u bijegu bio skoro dva mjeseca, a izgubio mu se svaki trag 22. aprila nakon što su u Glamočanima kod Laktaša u sačekuši ubijeni Krunić i Pavlović. Tada je poginuo napadač Željko Kovačević. Đukanović je posljednji put viđen 23. aprila na području Doboja, a utvrđeno je da je pobjegao bijelim “golfom 7”oznaka 003-K-770, za kojim se još traga. Prema našim saznanjima, Đukanović je u sudu izjavio da nije bježao jer nije učestvovao u zločinu i da je boravio u Austriji i Sloveniji.

Osim Đukanovića, zbog ubistva Krunića i Pavlovića iza brave su smješteni Emilio Baldo, koji je uhapšen nakon zločina, kao i Krunićev čovjek od povjerenja Rodoljub Gajić, radnik “Sektor sekjuritija” koga terete da je izdao i “tipovao” gazdu.

Pancir

 

Benedi Đukanović je u petak u banjalučki Okružni sud doveden u panciru, uz posebne mjere obezbjeđenja. Sve vrijeme je bio pod budnim okom Interventne jedinice Sudske policije Republike Srpske, a u vrijeme ročišta za pritvor pred sudom su bili policajci naoružani dugim cijevima. Prema nezvaničnim informacijama, oštrije mjere obezbjeđenja uvedene su zbog mogućeg napada kriminalnih grupa. Postojale su informacije da on strahuje za bezbjednost i da se zato i predao. Đukanović je u posljednjih više od deset godina prvi osuđenik koji je prilikom dolaska i izlaska iz suda sve vrijeme nosio pancir, što dovoljno govori da se radi o jako rizičnom postupku. Takvo obezbjeđenje ranije je imao serijski ubica iz Dubice Goran Kotaran, koji je 2006. godine osuđen na 16 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana