Пола посланика иде под лупу због сукоба интереса

Ведрана Кулага
Пола посланика иде под лупу због сукоба интереса

Бањалука - Под лупом Комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС наћи ће се готово половина посланика у Народној скупштини који уз тај обављају још најмање један посао.

Провјера ће бити покренута након што је Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС добила захтјев за провјеру од група грађана из Бањалуке, Брчког, Бијељине, Угљевика, Лопара и Зворника које тврде да су народни трибуни са њихове листе у сукобу интереса. На "мети" се нашло чак 36 од 83 актуелна посланика. Они су на удар дошли јер су власници или сувласници фирми или руководиоци здравствених и других установа у приватном и јавном сектору Српске.

Пријава је најприје стигла на адресу Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, али је из те институције прослијеђена колегама у Бањалуци јер се ради о званичницима РС. У Комисији за утврђивање сукоба интереса у органима власти РС истичу да још не могу говорити о овом случају и да ће сачекати да буду завршени годишњи одмори.

- Предсједник и чланови комисије користе годишње одморе, а о достављеној иницијативи ће се изјашњавати по повратку на посао, односно послије 20. августа - објављено је на сајту комисије.

И посланици су већ одавно на колективном годишњем одмору, па већина њих са листе осумњичених за сукоб интереса јуче није одговарала на позиве. Ријетки који су подигли слушалицу тврде да у њиховом случају нема препрека да уз обављање других послова буду и представници народа у највишем законодавном тијелу.

Највише посланика за које се сумња да су у сукобу интереса долази из СНСД-а. Прва на листи је Душица Савић која је и шеф кабинета начелника Зворника, а слиједе директор бањалучког Дома здравља Гордана Тешановић, руководилац једног од огранака "Електропривреде РС" Лука Петровић, директор бијељинске болнице Синиша Максимовић и извршни директор "Боксита" из Милића Радован Вишковић.

Додатне послове из клуба посланика СНСД-а обављају и Милан Ковач, Илија Таминџија, Милица Ловрић, Милорад Јагодић, Обрен Марковић, Вања Бајић, Светозар Јовановић, Зоран Аџић, Срђан Миловић и Сњежана Келечевић.

Међу посланицима СДС-а споран је Миладин Станић који је власник приватног предузећа које послује са Владом РС. На мети су и директор бијељинског Дома здравља Златко Максимовић, начелник одјељења у Градској управи Бијељина Игор Остојић, Душан Берић и власник приватне фирме Наде Планинчевић за кога је у пријави наведено да га чува кум из ЦИК-а који на основу сукоба интереса смјењује друге људе из СДС-а.

- Само сам један од 101 акционара у предузећу, а претходно сам провјерио да ли ће моје друге обавезе да се косе да мандатом у парламенту РС и речено ми је да нема проблема - рекао је Берић.

Провјера је затражена и за посланике ПДП-а Милана Швраку, који је директор Дома здравља у Градишци, Зорана Пологоша који је власник предузећа које послује са Владом РС и Славишу Марковића, иначе једног од руководилаца у Фонду ПИО РС.

Марковић каже да није упознат са иницијативом за провјере, али да у његовом случају нема ништа спорно.

- Тражио сам и раније провјере и рекли су ми да нема препрека, али, у сваком случају, подржавам и провјере овакве врсте - рекао је Марковић.

Споран је и Крсто Јандрић из НДП-а који је љекар, Недељко Милаковић из СП-а, који је директор Градског гробља у Бањалуци, те самостални посланици Војин Митровић, Ненад Стевандић и Славко Дуњић.

Провјера је затражена након што је ЦИК БиХ недавно одузео мандат дотадашњем посланику СДС-а Томици Стојановићу због неспојивости функција. Стојановић је уз посланички обављао и посао начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине у Градској управи Бијељина. Иако је на тој позицији још од децембра 2012. године, неспојивост функција му је утврђена тек када се, како су тврдили функционери из СДС-а, замјерио врху странке јер је на унутарстраначким изборима подржао Мићу Мићића за предсједника, а не Младена Босића.

Посланици за које је затражена провјера

15      - СНСД

8        - СДС

3        - ПДП

3        - самостални

2        - ДНС

2        - СП

1        - НДП

1        - СНС

1        - СРС РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана