Пола градова зарађује у трговини са свијетом

Пола градова зарађује у трговини са свијетом 17.07.2017 15:59 | Маријана Миљић

Бањалука - Српска у робној размјени са иностранством остварује дефицит који на годишњем нивоу износи више од милијарду и по марака, али готово половина локалних заједница има вишак од трговине остварујући много већу вриједност извоза него увоза.

Према подацима Завода за статистику РС, од 63 локалне заједнице у Српској у 28 је прошле године вриједност извезене робе премашила увезену.

Најуспјешнија локална заједница у том погледу је Зворник чији је суфицит у трговини са иностранством далеко највећи и на годишњем нивоу износи 120,45 милиона КМ. Зворник је једини пребацио праг од 100 милиона КМ суфицита, а слиједе га Прњавор са 77,10 милиона, Котор Варош са 62,43 милиона и Дервента са 39,50 милиона КМ.

И извоз општина Мркоњић Град, Петрово, Козарска Дубица, Станари, Шипово и Приједор премашује увоз. Суфицит у робној размјени биљеже и Требиње, Теслић, Костајница, Челинац, Србац, Фоча, Милићи, Лопаре, Оштра Лука, Рибник, Кнежево, Чајниче, Рудо и Шековићи. У источном дијелу РС међу општинама које извезу више робе него што увезу су Пале, Соколац, Источни Стари Град и Хан Пијесак.

И овај статистички параметар показује размјере уништења привреде којом се прије рата могла дичити Бањалука. Највећи град и административни центар Српске не само да биљежи дефицит него је он и најизраженији у цијелој РС. Вриједност бањалучког увоза премашила је прошле године извоз за чак 1,23 милијарде марака.

- Логично је да Бањалука има велики увоз јер је постала велики центар и сједиште институција, али би он био умногоме мањи да је преживио макар дио некадашње индустрије којом се могла похвалити. Бањалука је умјесто индустријског постала потрошачки центар - каже извршни директор Удружења економиста РС - СЊОТ Саша Грабовац.

Начелник Прњавора Дарко Томаш, чија је општина друга на листи локалних заједница са највећим суфицитом, истиче да имају велики број предузећа чија је производња извозно оријентисана.

- Прњавор спада у ред развијених локалних заједница и има значајан број привредних субјеката чији извоз се мјери десетинама милиона КМ. Управо они утичу и да имамо суфицит, а доприносе и смањењу укупног дефицита на нивоу РС. Опредијељени смо да наставимо да јачамо привреду. Градимо нову пословну зону гдје ће постојећи и нови привредници имати шансу да отворе нове погоне и радна мјеста. То је пут да наставимо са растом суфицита - казао је Томаш.

Слична ситуација је и у Котор Варошу, гдје су највећи привредни субјекти у потпуности оријентисани на пласман својих производа у иностранство.

- Фабрика обуће "Спортек" извози комплетну производњу, као и предузеће "Сим техник" које послује у области машинске индустрије. Скоро комплетну производњу извози и Фабрика обуће "Дермал", док је углавном извозно оријентисана и "Фагус групација" чија је доминанта дјелатност производња столарије. Осим што доприносе извозу, те фирме запошљавају око 75 одсто становништва наше општине. Већина наших предузећа најављује нове инвестиције и отварање нових радних мјеста чиме ће повећати и извоз и додатно побољшати нашу трговинску слику - казао је начелник Котор Вароша Зденко Сакан.

Изградња фабрике "Р-С силикон" допринијела је увећању извоза општине Мркоњић Град у посљедње двије године.

- Ова фабрика извози све своје производе, а планира проширење капацитета изградњом једне пећи, чиме ће бити удуплана производња. Резултату наше општине доприноси и преузеће "Провуд" које производи столице и потписало је уговор са "Икеом", чиме ће повећати број запослених са 70 на 120 и тиме сигурно допринијети већој производњи и извозу на нивоу локалне заједнице и РС - казала је начелница Мркоњић Града Дивна Аничић.

Српска

Српска је у прошлој години извезла робу вриједну 2,86 милијарди марака, док је, с друге стране, увоз износио 4,40 милијарди КМ. Тиме је остварен дефицит у спољнотрговинској размјени у износу од 1,53 милијарде КМ.

Десет градова са највећим суфицитом у спољнотрговинској размјени (милиона КМ)

Зворник                         120,45

Прњавор                       77,10

Котор Варош               62,43

Дервента                       39,50

Мркоњић Град  30,40

Петрово                        30,18

Козарска Дубица          28,21

Станари                        23,92

Шипово                         22,67

Приједор                       19,98© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица