Пола градова зарађује у трговини са свијетом

Маријана Миљић
Пола градова зарађује у трговини са свијетом

Бањалука - Српска у робној размјени са иностранством остварује дефицит који на годишњем нивоу износи више од милијарду и по марака, али готово половина локалних заједница има вишак од трговине остварујући много већу вриједност извоза него увоза.

Према подацима Завода за статистику РС, од 63 локалне заједнице у Српској у 28 је прошле године вриједност извезене робе премашила увезену.

Најуспјешнија локална заједница у том погледу је Зворник чији је суфицит у трговини са иностранством далеко највећи и на годишњем нивоу износи 120,45 милиона КМ. Зворник је једини пребацио праг од 100 милиона КМ суфицита, а слиједе га Прњавор са 77,10 милиона, Котор Варош са 62,43 милиона и Дервента са 39,50 милиона КМ.

И извоз општина Мркоњић Град, Петрово, Козарска Дубица, Станари, Шипово и Приједор премашује увоз. Суфицит у робној размјени биљеже и Требиње, Теслић, Костајница, Челинац, Србац, Фоча, Милићи, Лопаре, Оштра Лука, Рибник, Кнежево, Чајниче, Рудо и Шековићи. У источном дијелу РС међу општинама које извезу више робе него што увезу су Пале, Соколац, Источни Стари Град и Хан Пијесак.

И овај статистички параметар показује размјере уништења привреде којом се прије рата могла дичити Бањалука. Највећи град и административни центар Српске не само да биљежи дефицит него је он и најизраженији у цијелој РС. Вриједност бањалучког увоза премашила је прошле године извоз за чак 1,23 милијарде марака.

- Логично је да Бањалука има велики увоз јер је постала велики центар и сједиште институција, али би он био умногоме мањи да је преживио макар дио некадашње индустрије којом се могла похвалити. Бањалука је умјесто индустријског постала потрошачки центар - каже извршни директор Удружења економиста РС - СЊОТ Саша Грабовац.

Начелник Прњавора Дарко Томаш, чија је општина друга на листи локалних заједница са највећим суфицитом, истиче да имају велики број предузећа чија је производња извозно оријентисана.

- Прњавор спада у ред развијених локалних заједница и има значајан број привредних субјеката чији извоз се мјери десетинама милиона КМ. Управо они утичу и да имамо суфицит, а доприносе и смањењу укупног дефицита на нивоу РС. Опредијељени смо да наставимо да јачамо привреду. Градимо нову пословну зону гдје ће постојећи и нови привредници имати шансу да отворе нове погоне и радна мјеста. То је пут да наставимо са растом суфицита - казао је Томаш.

Слична ситуација је и у Котор Варошу, гдје су највећи привредни субјекти у потпуности оријентисани на пласман својих производа у иностранство.

- Фабрика обуће "Спортек" извози комплетну производњу, као и предузеће "Сим техник" које послује у области машинске индустрије. Скоро комплетну производњу извози и Фабрика обуће "Дермал", док је углавном извозно оријентисана и "Фагус групација" чија је доминанта дјелатност производња столарије. Осим што доприносе извозу, те фирме запошљавају око 75 одсто становништва наше општине. Већина наших предузећа најављује нове инвестиције и отварање нових радних мјеста чиме ће повећати и извоз и додатно побољшати нашу трговинску слику - казао је начелник Котор Вароша Зденко Сакан.

Изградња фабрике "Р-С силикон" допринијела је увећању извоза општине Мркоњић Град у посљедње двије године.

- Ова фабрика извози све своје производе, а планира проширење капацитета изградњом једне пећи, чиме ће бити удуплана производња. Резултату наше општине доприноси и преузеће "Провуд" које производи столице и потписало је уговор са "Икеом", чиме ће повећати број запослених са 70 на 120 и тиме сигурно допринијети већој производњи и извозу на нивоу локалне заједнице и РС - казала је начелница Мркоњић Града Дивна Аничић.

Српска

Српска је у прошлој години извезла робу вриједну 2,86 милијарди марака, док је, с друге стране, увоз износио 4,40 милијарди КМ. Тиме је остварен дефицит у спољнотрговинској размјени у износу од 1,53 милијарде КМ.

Десет градова са највећим суфицитом у спољнотрговинској размјени (милиона КМ)

Зворник                         120,45

Прњавор                       77,10

Котор Варош               62,43

Дервента                       39,50

Мркоњић Град  30,40

Петрово                        30,18

Козарска Дубица          28,21

Станари                        23,92

Шипово                         22,67

Приједор                       19,98

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана