Pokušavaju da ozvaniče nepriznate rezultate

Goran Maunaga
Pokušavaju da ozvaniče nepriznate rezultate

Banjaluka, Sarajevo - Objavljivanje lažnih rezultata popisa stanovništva u BiH "Službenom listu BiH" pokušaj je njihovog ozvaničenja, iako su nastali iz obrade urađene prema programu kojeg je jednostrano donio direktor Agencije za statistiku BiH, a koji nije u skladu sa Zakonom o popisu.

Stav je to zvaničnika Zavoda za statistiku Republike Srpske i Agencije za statistiku BiH koji naglašavaju da zakonom nije propisano da rezultate popisa treba objaviti u "Službenom listu BiH".

U Zavodu za statistiku RS istakli su da ni Međunarodna posmatračka operacija (IMO) nije dala svoj konačan izvještaj o sprovedenom popisu, a da će tek nakon njega, na jesen, biti poznato da li takvi rezultati mogu da budu međunarodno priznati.

- To znači da je objavljivanje rezultata popisa u "Službenom listu", čak i ako nije zakonski propisano, preuranjeno. Osim ako u Agenciji za statistiku BiH nisu sigurni da će i eksperti IMO verifikovati takve rezultate popisa - rekli su iz Zavoda za statistiku RS.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić kaže da nije bio informisan da će bilo kakvi podaci biti upućeni "Službenom listu BiH". 

- Što se mene lično tiče, ti podaci kao da nisu ni prezentovani, ni objavljeni, i tako ću se i odnositi ubuduće prema tome. Veoma lako se može praktično pokazati sva neutemeljenost tih podataka sa činjeničnim stanjem i to će se vrlo brzo i desiti. Nisam ni na koji način bio uključen u takvu vrstu obrade podataka popisa jer ne želim da budem saučesnik u nezakonitom postupanju - kaže Popić.

Napominje da je, nažalost, njegov stav kao zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH ignorisan.

- Naglašavam da su ovakvi podaci obrade popisa lažni i statistički neupotrebljivi unutar BiH za bilo kakva planiranja, kao i za proces EU integracija - zaključio je Popić.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić je bez saglasnosti predstavnika RS donio odluku o programu obrade podataka popisa kojom je predviđeno da oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica budu tretirani kao stalni stanovnici BiH, iako godinama žive u inostranstvu.

Predstavnici RS su odbili obradu podataka na taj način utvrdivši da je nezakonit i da će dobijeni rezultati popisa biti lažirani s ciljem da broj Bošnjaka u BiH pređe granicu od 50 odsto, što se ubrzo pokazalo tačnim.

Na osnovu podataka koje je objavila Agencija za statistiku BiH Bošnjaci čine 50,11 odsto populacije u zemlji. RS ove rezultate, koji sadrže i niz drugih nelogičnosti, ne priznaje zbog čega je donijela zakon na osnovu kojeg će objaviti svoje rezultate popisa.

Ustavni sud

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i lider SDS-a Mladen Bosić podnio je krajem juna apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o metodologiji za obradu podataka popisa stanovništva, koju je donio Velimir Jukić. Od suda je zatraženo donošenje privremene mjere kojom bi bila suspendovana primjena sporne odluke i odgođeno objavljivanje rezultata popisa. Sud će Bosićev zahtjev razmatrati tek u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana