Pokušaj stopiranja gradnje autoputa Banjaluka - Doboj

Željka Domazet
Pokušaj stopiranja gradnje autoputa Banjaluka - Doboj

Sarajevo - Poslanici SDS-a u Parlamentu BiH odgađajući izjašnjavanje o ratifikaciji amandmana na ugovor sa Evropskom investicionom bankom koja finansira izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj pokušavaju da blokiraju jedan od najvažnijih projekata u Republici Srpskoj, nanoseći joj ogromnu štetu.

Upozorili su to juče zvaničnici i predstavnici RS, nakon što su poslanici SDS-a na sjednici Predstavničkog doma u srijedu glasali za to da bude odgođeno izjašnjavanje o dopuni ugovora koji su 2013. godine BiH i "Autoputevi RS" sklopili sa Evropskom investicionom bankom.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je da osuđuje svakog ko koristi bilo koju instituciju za blokadu napretka.

- Totalno je besmisleno da neko zaustavi životne stvari ili sredstva o kojima smo obavili pregovore uz veoma povoljne uslove. Umjesto da institucije koriste za to da budu servis građanima i da urade svoj dio posla u socijalnoj, ekonomskoj i političkoj sferi, oni to onemogućavaju - rekla je Cvijanovićeva podsjetivši da je i 80 miliona evra od Svjetske banke "zastalo" upravo zbog toga jer je izostala ratifikacija u institucijama BiH.

- Nivo BiH je poznat po tome da su im potrebni vijekovi za stvari za koje su običnom okruženju potrebni dani, tako da je tih 80 miliona evra zarobljeno - rekla je Cvijanovićeva i dodala da su ta sredstava namijenjena za veoma važne projekte.

- Od toga 21 milion evra je podrška novom zapošljavanju, 28 miliona evra predviđeno je za podršku bankarskom sektoru, a 30 miliona evra razvojnim politikama - navela je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac izjavio je da su poslanici SDS-a po ko za koji put djelovali na štetu Srpske.

- Svojim glasovima zaustavili su proces ratifikacije ugovora kojim se obezbjeđuje finansiranje izgradnje infrastrukturne žile kucavice Republike Srpske, autoputa Banjaluka - Doboj i time još jednom dokazali da je njihovo političko djelovanje isključivo u funkciji rušenja i ekonomskog slabljenja Srpske. Očigledno je da su ponovo poslušali svog šefa Bakira Izetbegovića, kome smeta činjenica da će RS u idućoj godini imati više kilometara autoputa od FBiH - smatra Košarac.

On je naveo da su ministri i poslanici SDS-a u Savjetu ministara i Parlamentu BiH u protekle tri godine donijeli više od 50 odluka protiv interesa RS.

- Oni su učinili sve što su mogli da politički, ekonomski i finansijski oslabe Srpsku. U toj funkciji zaustavljene su izmjene Zakona o akcizama, ugovor sa Svjetskom bankom i brojni drugi aranžmani koji su imali za cilj ekonomsko jačanje, pokretanje privrede i otvaranje novih radnih mjesta u RS - rekao je Košarac.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević kaže da su tvrdnje da je SDS protiv gradnje autoputa Banjaluka - Doboj "najobičnije laži".

- Njima Košarac i SNSD pokušavaju da skrenu pažnju sa činjenice da je SNSD u srijedu bio jedina partija koja je glasala protiv Krivičnog zakona BiH kojim se osobama koje se bore na stranim ratištima onemogućava da zatvorsku kaznu zamjene novčanom i da uslovno budu pušteni na slobodu - naglasila je Pandurevićeva.

Dodala je da svi koji su pratili sjednicu Predstavničkog doma znaju da je odgođeno izjašnjavanje o svim međunarodnim sporazumima, jer nije bilo predstavnika Ministarstva finansija i trezora BiH da poslanicima objasne zašto se BiH zadužuje za 74,8 miliona evra i to za projekat "Politike javnih finansija".

- Od tog iznosa RS se zadužuje 29,80 miliona evra i to ne za privredne projekte, nova radna mjesta, nego za bacanje novca u vazduh - rekla je Pandurevićeva.

SDS i SDA

Staša Košarac je istakao da javnost u Srpskoj mora da zna da postoji potpuna i bezuslovna saradnja SDS-a i SDA u zajedničkim institucijama u Sarajevu.

- Pošto je riječ o propaloj koaliciji koja je izgubila podršku i građana i poslanika u Parlamentu BiH, sada se od SDS-a ultimativno traži da krizu prenesu u Republiku Srpsku. Taj scenario je ovih dana na djelu - rekao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana