Покушај стопирања градње аутопута Бањалука - Добој

Жељка Домазет
Покушај стопирања градње аутопута Бањалука - Добој

Сарајево - Посланици СДС-а у Парламенту БиХ одгађајући изјашњавање о ратификацији амандмана на уговор са Европском инвестиционом банком која финансира изградњу аутопута Бањалука - Добој покушавају да блокирају један од најважнијих пројеката у Републици Српској, наносећи јој огромну штету.

Упозорили су то јуче званичници и представници РС, након што су посланици СДС-а на сједници Представничког дома у сриједу гласали за то да буде одгођено изјашњавање о допуни уговора који су 2013. године БиХ и "Аутопутеви РС" склопили са Европском инвестиционом банком.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да осуђује сваког ко користи било коју институцију за блокаду напретка.

- Тотално је бесмислено да неко заустави животне ствари или средства о којима смо обавили преговоре уз веома повољне услове. Умјесто да институције користе за то да буду сервис грађанима и да ураде свој дио посла у социјалној, економској и политичкој сфери, они то онемогућавају - рекла је Цвијановићева подсјетивши да је и 80 милиона евра од Свјетске банке "застало" управо због тога јер је изостала ратификација у институцијама БиХ.

- Ниво БиХ је познат по томе да су им потребни вијекови за ствари за које су обичном окружењу потребни дани, тако да је тих 80 милиона евра заробљено - рекла је Цвијановићева и додала да су та средстава намијењена за веома важне пројекте.

- Од тога 21 милион евра је подршка новом запошљавању, 28 милиона евра предвиђено је за подршку банкарском сектору, а 30 милиона евра развојним политикама - навела је Цвијановићева.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац изјавио је да су посланици СДС-а по ко за који пут дјеловали на штету Српске.

- Својим гласовима зауставили су процес ратификације уговора којим се обезбјеђује финансирање изградње инфраструктурне жиле куцавице Републике Српске, аутопута Бањалука - Добој и тиме још једном доказали да је њихово политичко дјеловање искључиво у функцији рушења и економског слабљења Српске. Очигледно је да су поново послушали свог шефа Бакира Изетбеговића, коме смета чињеница да ће РС у идућој години имати више километара аутопута од ФБиХ - сматра Кошарац.

Он је навео да су министри и посланици СДС-а у Савјету министара и Парламенту БиХ у протекле три године донијели више од 50 одлука против интереса РС.

- Они су учинили све што су могли да политички, економски и финансијски ослабе Српску. У тој функцији заустављене су измјене Закона о акцизама, уговор са Свјетском банком и бројни други аранжмани који су имали за циљ економско јачање, покретање привреде и отварање нових радних мјеста у РС - рекао је Кошарац.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић каже да су тврдње да је СДС против градње аутопута Бањалука - Добој "најобичније лажи".

- Њима Кошарац и СНСД покушавају да скрену пажњу са чињенице да је СНСД у сриједу био једина партија која је гласала против Кривичног закона БиХ којим се особама које се боре на страним ратиштима онемогућава да затворску казну замјене новчаном и да условно буду пуштени на слободу - нагласила је Пандуревићева.

Додала је да сви који су пратили сједницу Представничког дома знају да је одгођено изјашњавање о свим међународним споразумима, јер није било представника Министарства финансија и трезора БиХ да посланицима објасне зашто се БиХ задужује за 74,8 милиона евра и то за пројекат "Политике јавних финансија".

- Од тог износа РС се задужује 29,80 милиона евра и то не за привредне пројекте, нова радна мјеста, него за бацање новца у ваздух - рекла је Пандуревићева.

СДС и СДА

Сташа Кошарац је истакао да јавност у Српској мора да зна да постоји потпуна и безусловна сарадња СДС-а и СДА у заједничким институцијама у Сарајеву.

- Пошто је ријеч о пропалој коалицији која је изгубила подршку и грађана и посланика у Парламенту БиХ, сада се од СДС-а ултимативно тражи да кризу пренесу у Републику Српску. Тај сценарио је ових дана на дјелу - рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана