Pokrenuta istraga o ratnim zločinima nad Srbima u Jajcu

Nebojša Tomašević
Pokrenuta istraga o ratnim zločinima nad Srbima u Jajcu

BANjALUKA, SARAJEVO - Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i započelo istragu o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima na području Jajca za koje su osumnjičena sedmorica pripadnika Armije RBiH, HVO i HOS-a.

Rečeno je to "Glasu Srpske" u Tužilaštvu BiH kojem je izvještaj o ratnim zločinima na području Jajca nedavno dostavio MUP RS.

Policija Republike Srpske 6. septembra Tužilaštvu BiH dostavila je izvještaj protiv Midhata Karadžića (71), Muhjudina Kadrića (63), Šimuna Sarafa (43), Stjepana Blaževića (46), Marka Pašalića, Umrislava Jozića (47) iz Jajca i Enesa Peštalića. Oni su osumnjičeni da su tokom 1992. godine na području Jajca počinili ratni zločin nad srpskim civilnim stanovništvom.

Prema prijavi, Karadžić je u to vrijeme bio predsjednik ratnog predsjedništva u Jajcu, Kadrić komandant štaba odbrane Armije BiH, Blažević komandant štaba HVO u Jajcu, Saraf načelnik bezbjednosti HVO-a Jajce, a Jozić zamjenik komandanta Opštinskog štaba HOS-a Jajce.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da otkriva detalje u vezi sa ovom prijavom, navodeći  da sve što dobiju bude upućeno tužiocu za tu oblast na dalji rad i da je tako i u ovom slučaju.

"Glas Srpske" saznaje da su osumnjičeni bili u jedinici pod nazivom "Krajišnici" koja je imala sjedište u naselju Dobratići kod Jajca. Zločine su počinili nad oko 35 civila srpske nacionalnosti iz mjesta Kruščica. Civile su zatvarali u Osnovnoj školi "Bratstvo i jedinstvo" u Jajcu, a među njima je bilo i devetoro djece.

- Osnovano se sumnja da su navedena lica, kao pripadnici civilnih i vojnih vlasti Armije RBiH, HVO-a i HOS-a, tokom 1992. godine na području opštine Jajce, planirala, pokrenula, naredila, učinila i pomagala napade na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti - navodi se u izvještaju MUP-a RS.

Dodaje se da su oni u tom napadu namjerno povređivali civile, nečovječno postupali prema njima, zastrašivali ih, te prisiljavali druge osobe na seksualni odnos.

Osim toga na teret im se stavlja i protivzakonito zatvaranje civilnog stanovništva uključujući i djecu, te prisiljavanje na prinudan rad i izgladnjivanje.

Prijava CJB

Protiv Karadžića, Kadrića, Sarafa, Blaževića, Pašalića, Jozića i Peštalića i Centar javne bezbjednosti Banjaluka u julu ove godine, takođe, je podnio izvještaj koji ih tereti za ratni zločin.

Prema tom izvještaju, oni su počinili zločine na području opštine Jajce od 27. maja do 29. oktobra 1992. godine, te su planirali, pokrenuli i naredili napade na civilno stanovništvo. Osumnjičeni su za ubistva najmanje 15 lica srpske nacionalnosti i to Stane i Stojana Trivunović, Nedeljka Mijatovića, Draginje Romac, Grozde Trninić, Zorana Medara, Brane Vučkovića, Dejana Steve, Bosiljke Smoljo, Ane i Boje Gavrić i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana