Покренута истрага о ратним злочинима над Србима у Јајцу

Небојша Томашевић
Покренута истрага о ратним злочинима над Србима у Јајцу

БAЊAЛУКA, СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ формирало је предмет и започело истрагу о ратним злочинима почињеним над Србима на подручју Јајца за које су осумњичена седморица припадника Aрмије РБиХ, ХВО и ХОС-а.

Речено је то "Гласу Српске" у Тужилаштву БиХ којем је извјештај о ратним злочинима на подручју Јајца недавно доставио МУП РС.

Полиција Републике Српске 6. септембра Тужилаштву БиХ доставила је извјештај против Мидхата Караџића (71), Мухјудина Кадрића (63), Шимуна Сарафа (43), Стјепана Блажевића (46), Марка Пашалића, Умрислава Јозића (47) из Јајца и Енеса Пешталића. Они су осумњичени да су током 1992. године на подручју Јајца починили ратни злочин над српским цивилним становништвом.

Према пријави, Караџић је у то вријеме био предсједник ратног предсједништва у Јајцу, Кадрић командант штаба одбране Aрмије БиХ, Блажевић командант штаба ХВО у Јајцу, Сараф начелник безбједности ХВО-а Јајце, а Јозић замјеник команданта Општинског штаба ХОС-а Јајце.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић није желио да открива детаље у вези са овом пријавом, наводећи  да све што добију буде упућено тужиоцу за ту област на даљи рад и да је тако и у овом случају.

"Глас Српске" сазнаје да су осумњичени били у јединици под називом "Крајишници" која је имала сједиште у насељу Добратићи код Јајца. Злочине су починили над око 35 цивила српске националности из мјеста Крушчица. Цивиле су затварали у Основној школи "Братство и јединство" у Јајцу, а међу њима је било и деветоро дјеце.

- Основано се сумња да су наведена лица, као припадници цивилних и војних власти Aрмије РБиХ, ХВО-а и ХОС-а, током 1992. године на подручју општине Јајце, планирала, покренула, наредила, учинила и помагала нападе на цивилно становништво српске националности - наводи се у извјештају МУП-а РС.

Додаје се да су они у том нападу намјерно повређивали цивиле, нечовјечно поступали према њима, застрашивали их, те присиљавали друге особе на сексуални однос.

Осим тога на терет им се ставља и противзаконито затварање цивилног становништва укључујући и дјецу, те присиљавање на принудан рад и изгладњивање.

Пријава ЦЈБ

Против Караџића, Кадрића, Сарафа, Блажевића, Пашалића, Јозића и Пешталића и Центар јавне безбједности Бањалука у јулу ове године, такође, је поднио извјештај који их терети за ратни злочин.

Према том извјештају, они су починили злочине на подручју општине Јајце од 27. маја до 29. октобра 1992. године, те су планирали, покренули и наредили нападе на цивилно становништво. Осумњичени су за убиства најмање 15 лица српске националности и то Стане и Стојана Тривуновић, Недељка Мијатовића, Драгиње Ромац, Грозде Трнинић, Зорана Медара, Бране Вучковића, Дејана Стеве, Босиљке Смољо, Aне и Боје Гаврић и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана