Појефтињењу лијекова коначно прокрчен пут

Жељка Домазет
Појефтињењу лијекова коначно прокрчен пут

Сарајево - Пут који води ка јефтинијим лијековима коначно је прокрчен на јучерашњој сједници Савјета министара БиХ, а пад цијена требало би да услиједи крајем јануара или почетком фебруара наредне године.

Министри су једногласно усвојили правилник који прописује начин контроле и формирања цијена лијекова, чиме су стечени услови за појефтињење медикамената. Преостало је да правилник буде објављен у "Службеном гласнику", а изражено је очекивање да би требало да ступи на снагу крајем јануара или почетком фебруара 2017. године.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић рекао је да је правилник усвојен једногласно након што је Стручни савјет Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ 4. новембра дао позитивно мишљење, што су затим учиниле и остале институције и службе.

- Ово је добра вијест за грађане, јер ће знатно појефтинити лијекови у БиХ. Добра је то вијест и за владе и фондове, који ће моћи уштедјети знатан новац - рекао је Османовић.

Вршилац дужности директора Агенције за лијекове и медицинска средства Александар Золак је казао да је БиХ данас више држава него што је била прије, јер је урадила оно што чине све озбиљне државе.

- Ставили смо под контролу цијене лијекова и на тај начин ће бити остварене знатне уштеде. Ставили смо до знања и да су интереси грађана испред интереса фармацеутских компанија, биле оне домаће или иностране - рекао је Золак.

Говорећи о ефектима усвојеног правилника, Золак је истакао да ће бити ниже цијене за око десет одсто на дијелу тржишта лијекова на који се односи правилник.

- Вриједност тог тржишта се процјењује на пола милијарде марака. То значи да ће годишње у буџетима фондова здравства и здравствених установа остајати неких 50 милиона марака - рекао је Золак.

Он је констатовао да је регистровано око 5.000 лијекова у БиХ.

- Неки лијекови су већ сада јефтинији од максималне цијене коју ће прописати правилник. Лијекови који су скупљи мораће да појефтине и да се уклопе у максималну цијену. Велетрговине ће имати 60 дана од ступања на снагу правилника да ускладе цијене лијекова са максималним, а Агенција наредних 30 дана да објави цијене. Ми, међутим, нећемо чекати крај тог рока и то ће бити учињено 61. дан од дана ступања правилника на снагу. Тада ће се моћи осјетити ефекти - рекао је Золак.

Он је казао да ће максималне цијене које буду објављене представљати горњу границу и да ће цијене бити ниже.

- То значи да ће они који су се до сада такмичили моћи такмичити испод те цијене, што значи да ћемо имати и индиректне ефекте овог правилника - рекао је Золак.

Говорећи о томе на који начин ће бити контролисана цијена лијекова, Золак је истакао да ће то бити омогућено самим подношењем захтјева за пуштање лијека у промет.

- Велетрговац је дужан да достави цијену која ће бити испод максималне и на тај начин се обавезује да испоштује ту цијену у продаји. Осим тога инспекција ће провјеравати да ли се поштује правилник - објаснио је Золак.

Одговарајући на питање да ли ће цијене лијекова у БиХ и даље бити више него у региону, Золак је истакао да је нормално да ће Србија имати ниже цијене.

- Србија има мањи ПДВ него БиХ и нижу малопродајну маржу. То значи да у случају исте велепродајне цијене лијека у Србији и БиХ лијек на крају мора да буде скупљи у БиХ 25 до 30 одсто - рекао је Золак.

БиХ је у протеклих осам година због неусвајања правилника изгубила стотине милиона марака и била је једина земља у Европи која нема правилник о лијековима. Грађани су због тога плаћали лијекове вишеструко скупље него у земљама региона.

На питање због чега је осам година чекано на усвајање правилника, Османовић је рекао да је он могао да буде донесен много раније.

- Донесен је 2011. године и никада није ступио на снагу. Познато је с којим се проблемима Савјет министара сусрео. Истекао је мандат директору Агенције за лијекове и Стручном савјету Агенције за лијекове. На крају сам сазвао сједницу Стручног савјета да би дали мишљење о правилнику, јер без тога не би могао да се нађе на сједници Савјета министара. У процедури смо измјене Закона о лијековима да бисмо поједноставили именовање Стручног савјета Агенције за лијекове и надам се да ће он коначно добити пуни капацитет, јер има велике обавезе и овлашћења - рекао је Османовић.

Члан Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства Лазар Продановић је рекао да је било крајње вријеме за усвајање правилника, али да су максималне цијене могле бити и ниже.

- Коефицијент за одређивање цијена лијекова могао је бити 0,90 или 0,95, чиме би се годишње могло уштедјети још око седам милиона марака - истакао је Продановић.

Агенција за лијекове ће на својој интернет страници објавити цјеновник првог понедјељка у марту, а на основу тога ће инспектори контролисати примјену правилника и цијене лијекова.

Свјетска банка

Премијерка РС Жељка Цвијановић поздравила је усвајање правилника о лијековима, наводећи да се тиме отвара простор за подршку Свјетске банке низу реформи у здравственом сектору. Свјетске банка је управо усвајањем овог правилника условила своју подршку од 70 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана