Pojačane mjere bezbjednosti oko Vatikana

Glas Srpske
Pojačane mjere bezbjednosti oko Vatikana

Rim - Na Trgu svetog Petra pojačane su mjere bezbjednosti nakon šo su obavještajne službe saznale za mogući plan za napad na Vatikan, pišu danas italijanski mediji, iskazujući bojazan da bi poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo mogao biti u opasnosti, prenosi AFP.

"Mesađero"  piše da je jedna strana bezbjednosna služba upozorila Italiju nakon što je presrela komunikaciju između dva Arapina, u kojoj se pominjao "demonstrativni čin u srijedu kod Vatikana".

AFP podsjeća da je srijeda dan u kom papa održava javnu audijenciju na trgu ispred Bazilike svetog Petra.

Provjere italijanske antiterorističke jedinice pokazale su da je jedan od sagovornika prošao kroz Italiju prije osam mjeseci, što povećava zabrinutost da bi ova prijetnja mogla biti realna.

Ranija upozorenja da ekstremisti "Islamske države" kuju zavjeru da napadnu papu Vatikan je odbacio, ali je bezbjednost ipak povećana za njegove audijencije srijedom i nedjeljom.

List "Republika" piše da vatikanskoj policiji u provjeri turista pomažu policajci u civilu i psi specijalno trenirani za pronalaženje eksploziva, dok su hoteli u toj oblasti pod nadzorom.

AFP navodi da je vijest o pojačanim mjerama bezbjednosti italijanska štampa objavila dan prije putovanja pape Franje u Albaniju, gdje se očekuje njegovo pozdravljanje sa okupljenima, uprkos izvještajima o mogućoj opasnosti od boraca ID koji su se u tu pretežno muslimansku zemlju vratili sa Bliskog istoka.

Agencija navodi strahovanja da je papa postao meta govoreći protiv ID-a i podrškom Svete stolice američkim vazdušnim napadima u Iraku.

U intervjuu italijanskom dnevniku "Nacione"  ove nedjelje, irački ambasador u Vatikanu Habib Al Sadr rekao je kako je ID "jasno saopštila" da "žele da ubiju papu".

"Prijetnja papi je vjerodostojna", upozorio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana