Појачане мјере безбједности око Ватикана

Глас Српске
Појачане мјере безбједности око Ватикана

Рим - На Тргу светог Петра појачане су мјере безбједности након шо су обавјештајне службе сазнале за могући план за напад на Ватикан, пишу данас италијански медији, исказујући бојазан да би поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо могао бити у опасности, преноси АФП.

"Месађеро"  пише да је једна страна безбједносна служба упозорила Италију након што је пресрела комуникацију између два Арапина, у којој се помињао "демонстративни чин у сриједу код Ватикана".

АФП подсјећа да је сриједа дан у ком папа одржава јавну аудијенцију на тргу испред Базилике светог Петра.

Провјере италијанске антитерористичке јединице показале су да је један од саговорника прошао кроз Италију прије осам мјесеци, што повећава забринутост да би ова пријетња могла бити реална.

Ранија упозорења да екстремисти "Исламске државе" кују завјеру да нападну папу Ватикан је одбацио, али је безбједност ипак повећана за његове аудијенције сриједом и недјељом.

Лист "Република" пише да ватиканској полицији у провјери туриста помажу полицајци у цивилу и пси специјално тренирани за проналажење експлозива, док су хотели у тој области под надзором.

АФП наводи да је вијест о појачаним мјерама безбједности италијанска штампа објавила дан прије путовања папе Фрање у Албанију, гдје се очекује његово поздрављање са окупљенима, упркос извјештајима о могућој опасности од бораца ИД који су се у ту претежно муслиманску земљу вратили са Блиског истока.

Агенција наводи страховања да је папа постао мета говорећи против ИД-а и подршком Свете столице америчким ваздушним нападима у Ираку.

У интервјуу италијанском дневнику "Национе"  ове недјеље, ирачки амбасадор у Ватикану Хабиб Ал Садр рекао је како је ИД "јасно саопштила" да "желе да убију папу".

"Пријетња папи је вјеродостојна", упозорио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана