Погинуло пет младића у паду спортског авиона

Горан Обрадовић
Погинуло пет младића у паду спортског авиона

Бањалука - Пет младића погинуло је јуче у паду спортског авиона, који се срушио на стазу за аутомобилске трке у Залужанима код Бањалуке.

У стравичној несрећи која се догодила јуче око 13 часова погинули су Немања Гороња (32), један од најуспјешнијих падобранаца Републике Српске и члан репрезентације БиХ у дисциплини пара-ски и скок на циљ, Aлен Црналић (24), пилот авиона, инструктор падобранства Стефан Карановић (24) и двојица младића Срђан Косић и Никола Стевић који су први пут требали да скоче с падобраном послије обављене обуке. Сви настрадали су из Бањалуке.

Несрећа

Aвион је пао само неколико минута послије полијетања, а према незваничним информацијама, узрок несреће је квар на мотору авиона марке “цесна” који је купљен прије годину или двије.

Aвион је до тада био исправан.

На лице мјеста брзо су стигли ватрогасци, екипе Хитне помоћи као и велики број пријатеља и родбине настрадалих младића који су када је авион пао притрчали до мјеста несреће и покушавали на све начине да угасе пламен у авиону.

Том приликом повријеђено је неколико људи.

Један од очевидаца несреће испричао је да је донесено најмање седам-осам апарата за гашење пожара, али да ниједан није био исправан.

Истакао је да се настрадалима можда и могло помоћи да су апарати за гашење функционисали.

Окупљени на стази за аутомобилске трке, који су посматрали лет, примијетили су да авион не функционише добро, послије чега је пао на стазу, односно на кривину “лакат”.

- Видјели смо авион кад је полетио, направио је круг или два у ваздуху послије чега је почео да трза и пада - рекао је један од свједока ове стравичне несреће.

На мјесту пада пронађено је једно тијело, док су у авиону остала четири тијела.

Један од младића који је имао кацигу покушао је да приђе једном од унесрећених и да га извуче из ватрене стихије, али није успио.

Овај страшан призор посматрали су родитељи и пријатељи настрадалих који су са нестрпљењем очекивали да виде њихов први самостални скок и младићи који недјељом возе мото-трке.

На стази у Залужанима, гдје се догодила несрећа, вожене су мотоциклистичке трке и само пола сата прије ове несреће, један мотоциклиста је пао тачно на мјесту гдје се касније срушио и авион.

Настрадали

Пријатељи Немање Гороње, који је оборио балкански рекорд у скакању падобраном, испричали су да је трагедија још и већа јер је прије само десет дана добио сина.

Он је на спортском аеродрому у Залужанима 2008. године скочио 60 пута у једном дану, а исте године Ваздухопловни савез Републике Српске га је као свог кандидата предложио за Избор десет најбољих спортиста РС.

Предсједник РС одликовао га је орденом Његоша ИИИ реда. Члан је падобранске репрезентације БиХ у дисциплини пара-ски и дисциплини скок на циљ.

До сада је имао 1.200 успјешно изведена скока.

Године 2011. Ваздухопловни савез Србије уручио му је признање за изузетне успјехе у области падобранства.

Aлен Црналић био је студент друге године Машинског факултета у Бањалуци.

Са 18 година добио је једриличарску дозволу, а од своје 21. године посједује дозволу спортског пилота авиона.

До закључења овог броја “Гласа Српске” увиђај у Залужанима није био завршен.

До краја дана очекивао се долазак и ваздухопловних техничара из Сарајева.

На мјесто несреће јуче су дошли и министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо, директор полиције РС Гојко Васић, начелник ЦЈБ Бањалука Младен Марић, начелник из ЦЈБ Бањалука Недељко Лубура и доктор Жељко Каран.

На лице мјеста стигла је и дежурни окружни тужилац Хана Врањешевић која је потврдила да је у несрећи погинуло пет особа.

- Увиђај још траје, а више информација о узроку несреће имаћемо када увиђај буде завршен - рекла је она.

Падобрански савез РС данас ће одржати ванредну сједницу на којој ће бити ријечи о стравичној несрећи.

Чађо

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо рекао је да је веома важно да што прије буде утврђен тачан узрок ове несреће.

- Колико се сјећам, оваква несрећа у Бањалуци се посљедњи пут догодила 1974. године - рекао је Чађо.

МУП РС позивао је све који имају професионални или аматерски снимак ове несреће да се јаве у било коју полицијску станицу да би овај случај био што прије ријешен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана