Poginulo 30 ratnika iz BiH u Iraku i Siriji

Željka Domazet
Poginulo 30 ratnika iz BiH u Iraku i Siriji

Sarajevo - Od 150 državljana BiH, koji su otišli na ratišta u Siriju ili Irak, 30 ih je poginulo boreći se na strani radikalnih organizacija.

Rekao je to juče tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara u Sudu BiH na ročištu na kojem je odlučivano o produžetku pritvora pripadnicima vehabijskog pokreta osumnjičenim za terorizam, odnosno vrbovanje i organizovanje odlaska državljana BiH na strana ratišta. Osumnjičeni su uhapšeni u akciji "Damask".

- Svi poginuli imali su od 20 do 25 godina. Jedan od njih, kojeg je sud oslobodio, otišao je na ratište, raznio se i ubio 27 ljudi - istakao je Čampara.

Naglasio je da su za mjesec, otkako su osumnjičeni u pritvoru, na ratištima poginula četiri državljanina BiH i da se za dvoje čeka potvrda.

Tužilaštvo traži produžetak pritvora za još dva mjeseca za vođu vehabijske zajednice Huseina Bilala Bosnića te Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Envera Hodžića i Adema Karamuju.

Čampara je istakao da se u Bosnićevim govorima, koji su dati ekspertu za terorizam Vladi Azinoviću na analizu, jasno vidi da je Bosnić vrbovao i podstrekavao ljude da idu na ratišta.

- Bosnić u govorima opravdava odlazak u Siriju ili Irak - rekao je Čampara.

Naglasio je da bi osumnjičeni, kada bi bili na slobodi, napustili BiH i otišli u Siriju ili Irak.

- Ako odu, ponovo će počiniti terorističko djelo - dodao je on.

Čampara je rekao da i Slovenci traže pravnu pomoć od BiH, jer su utvrdili da su njihova dva državljanina prije odlaska u Siriju bila u kontaktu sa Bosnićem.

- Jedan od njih je poginuo, a drugi se vratio. Kontaktirali su sa nama i traže odgovor na pitanje da li postoji mreža terorista. U Italiji su bezbjednosne mjere podignute na najviši nivo zbog Bosnićevog boravka u Italiji. Sve ukazuje na to da postoji široka organizacija širom Evrope - rekao je Čampara.

Dodao je da Finansijsko-obavještajno odjeljenje provjerava sve finansijske tokove koji su u vezi sa Bosnićem, koji je iz Kuvajta dobio 100.000 dolara, navodno za kupovinu zemlje i nekretnina.

- I od Turske su traženi podaci o tome na koji su način osumnjičeni prelazili granicu Turske i Sirije. Bosnić je nakon odlaska Nusreta Imamovića, koji se nalazi na crnoj listi najtraženijih terorista u svijetu, na ratište u Siriju i Irak, postao njegov nasljednik u BiH - rekao je Čampara.

Dodao je da pored toga u proteklih 30 dana Tužilaštvo nije uspjelo da sasluša sve svjedoke.

- Pokušali smo da završimo istragu, ali zbog kompleksnosti krivičnog djela nismo uspjeli. Nismo do kraja sproveli istragu o tome ko je vrbovao ljude da idu na ratište, o finansiranju odlaska ovih lica, gdje su sve održani govori o potrebi odlaska na sirijsko i iračko ratište... Tužilaštvo ima namjeru da sasluša još 30 svjedoka - rekao je Čampara.

Odbrana je negirala sve navode Tužilaštva tražeći za osumnjičene ukidanje pritvora. Bosnićev advokat Adil Lozo rekao je da nema nikakvih dokaza protiv Bosnića.

- Bosnić ne bi pobjegao iz zemlje, jer je otac 17 djece koju nikada ne bi ostavio. Nije znao da je u BiH opasno govoriti o džihadu - istakao je Lozo.

Hasanović je kazao da oružje koje je pronađeno u kući u kojoj je boravio nije njegovo nego njegovog brata.

- Ja nisam nikakav vehabija, ni selefija, ne znam ni šta to znači. Ovu trojicu niti sam čuo, niti vidio - rekao je Karamuja.

Slovenački mediji objavili su juče da je državljanin Slovenije Jure Korolec, učenik i sljedbenik Bosnića, poginuo u Siriji. Prema podacima Slovenačke bezbjednosne službe, za odlazak u Siriju regrutovao ga je Bosnić. Slovenačka policija nedavno je zaplijenila naoružanje prilikom pretresa stanova slovenačkih državljana Boštjana Skubica i Roka Žavbija, koji su se borili u Siriji na strani ekstremista. Oni su prešli na islam takođe pod uticajem Bosnića. Za islamističku militantnu grupu Islamska država Iraka i Levanta bori se 50 Italijana u čijem je regrutovanju učestvovao Bosnić.

Pripadnici vehabijskog pokreta iz BiH u Siriju odlaze preko Slovenije i Beča, do Istanbula gdje ih sačekuju "specijalci" i tajnim kanalima uvode u tu zemlju. Među onima koji su izgubili život na stranim ratištima je i Emrah Fojnica, optužen, a potom oslobođen za učestvovanje u napadu na američku ambasadu u Sarajevu. On je u Iraku počinio samoubilački napad.

Osumnjičeni

U akciji "Damask" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 3. septembra uhapsili su 16 lica. Za petoricu je određen pritvor, za devet mjere zabrane, dok su dvojica nakon saslušanja puštena na slobodu. Za dvojicom se još traga. U akciji je pretreseno 17 lokacija i tom prilikom je, između ostalog, pronađena veća količina oružja. Svi uhapšeni terete se za krivično djelo terorizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana