Погинуло 30 ратника из БиХ у Ираку и Сирији

Жељка Домазет
Погинуло 30 ратника из БиХ у Ираку и Сирији

Сарајево - Од 150 држављана БиХ, који су отишли на ратишта у Сирију или Ирак, 30 их је погинуло борећи се на страни радикалних организација.

Рекао је то јуче тужилац Тужилаштва БиХ Дубравко Чампара у Суду БиХ на рочишту на којем је одлучивано о продужетку притвора припадницима вехабијског покрета осумњиченим за тероризам, односно врбовање и организовање одласка држављана БиХ на страна ратишта. Осумњичени су ухапшени у акцији "Дамаск".

- Сви погинули имали су од 20 до 25 година. Један од њих, којег је суд ослободио, отишао је на ратиште, разнио се и убио 27 људи - истакао је Чампара.

Нагласио је да су за мјесец, откако су осумњичени у притвору, на ратиштима погинула четири држављанина БиХ и да се за двоје чека потврда.

Тужилаштво тражи продужетак притвора за још два мјесеца за вођу вехабијске заједнице Хусеина Билала Боснића те Авдулаха Хасановића, Енеса Мешића, Енвера Хоџића и Адема Карамују.

Чампара је истакао да се у Боснићевим говорима, који су дати експерту за тероризам Влади Азиновићу на анализу, јасно види да је Боснић врбовао и подстрекавао људе да иду на ратишта.

- Боснић у говорима оправдава одлазак у Сирију или Ирак - рекао је Чампара.

Нагласио је да би осумњичени, када би били на слободи, напустили БиХ и отишли у Сирију или Ирак.

- Ако оду, поново ће починити терористичко дјело - додао је он.

Чампара је рекао да и Словенци траже правну помоћ од БиХ, јер су утврдили да су њихова два држављанина прије одласка у Сирију била у контакту са Боснићем.

- Један од њих је погинуо, а други се вратио. Контактирали су са нама и траже одговор на питање да ли постоји мрежа терориста. У Италији су безбједносне мјере подигнуте на највиши ниво због Боснићевог боравка у Италији. Све указује на то да постоји широка организација широм Европе - рекао је Чампара.

Додао је да Финансијско-обавјештајно одјељење провјерава све финансијске токове који су у вези са Боснићем, који је из Кувајта добио 100.000 долара, наводно за куповину земље и некретнина.

- И од Турске су тражени подаци о томе на који су начин осумњичени прелазили границу Турске и Сирије. Боснић је након одласка Нусрета Имамовића, који се налази на црној листи најтраженијих терориста у свијету, на ратиште у Сирију и Ирак, постао његов насљедник у БиХ - рекао је Чампара.

Додао је да поред тога у протеклих 30 дана Тужилаштво није успјело да саслуша све свједоке.

- Покушали смо да завршимо истрагу, али због комплексности кривичног дјела нисмо успјели. Нисмо до краја спровели истрагу о томе ко је врбовао људе да иду на ратиште, о финансирању одласка ових лица, гдје су све одржани говори о потреби одласка на сиријско и ирачко ратиште... Тужилаштво има намјеру да саслуша још 30 свједока - рекао је Чампара.

Одбрана је негирала све наводе Тужилаштва тражећи за осумњичене укидање притвора. Боснићев адвокат Адил Лозо рекао је да нема никаквих доказа против Боснића.

- Боснић не би побјегао из земље, јер је отац 17 дјеце коју никада не би оставио. Није знао да је у БиХ опасно говорити о џихаду - истакао је Лозо.

Хасановић је казао да оружје које је пронађено у кући у којој је боравио није његово него његовог брата.

- Ја нисам никакав вехабија, ни селефија, не знам ни шта то значи. Ову тројицу нити сам чуо, нити видио - рекао је Карамуја.

Словеначки медији објавили су јуче да је држављанин Словеније Јуре Королец, ученик и сљедбеник Боснића, погинуо у Сирији. Према подацима Словеначке безбједносне службе, за одлазак у Сирију регрутовао га је Боснић. Словеначка полиција недавно је заплијенила наоружање приликом претреса станова словеначких држављана Боштјана Скубица и Рока Жавбија, који су се борили у Сирији на страни екстремиста. Они су прешли на ислам такође под утицајем Боснића. За исламистичку милитантну групу Исламска држава Ирака и Леванта бори се 50 Италијана у чијем је регрутовању учествовао Боснић.

Припадници вехабијског покрета из БиХ у Сирију одлазе преко Словеније и Беча, до Истанбула гдје их сачекују "специјалци" и тајним каналима уводе у ту земљу. Међу онима који су изгубили живот на страним ратиштима је и Емрах Фојница, оптужен, а потом ослобођен за учествовање у нападу на америчку амбасаду у Сарајеву. Он је у Ираку починио самоубилачки напад.

Осумњичени

У акцији "Дамаск" припадници Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) 3. септембра ухапсили су 16 лица. За петорицу је одређен притвор, за девет мјере забране, док су двојица након саслушања пуштена на слободу. За двојицом се још трага. У акцији је претресено 17 локација и том приликом је, између осталог, пронађена већа количина оружја. Сви ухапшени терете се за кривично дјело тероризма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана