Подржан приједлог за повећање плата војницима и подофицирима

Срна
Подржан приједлог за повећање плата војницима и подофицирима

Сарајево - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је вечерас у Сарајеву у другом читању Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се предвиђа повећање плата војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ који имају најнижи коефицијент за обрачун плате.

Предлагач измјене Борјана Кришто у образложењу закона навела је да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима који у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативни тренд напуштања Оружаних снага.


Због недостатка већине гласова из Републике Српске на накнадно усаглашавање Колегијуму Представничког дома упућен је Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о кривичном поступку БиХ, који је предложио посланик СДА Амир Фазлић са циљем провођења одлуке Уставног суда БиХ.

Комисији за људска права враћен је на поновно разматрање Приједлог закона о измјени и допунама Закона о омбудсмену за људска права БиХ, који је утврдио Савјет министара.

Наведна комисија дала је након првог разматрања негативно мишљење на предложени закон који се односи на обезбјеђивање финансијске независности Институције омбудсмана, као и обезбјеђивање улоге омбудсмана на промоцији људских права и сарадње са цивилним сектором у БиХ, те домаћим и међународним институцијама на промоцији и заштити људских права.

У првом читању Представнички дом усвојио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о раду у институцијама БиХ, који је предложио Савјет министара, а чији је циљ унапређење постојећих процедура, те превазилажење појединих недоречености у постојећим одредбама које су идентификоване у поступку примјене Закона о раду.

Посланици су у првом читању подржали и Приједлог закона о допунама Закона о прекршајима, чији је циљ усклађивање прописа које примјењују овлаштена тијела и судови приликом изрицања прекршајних санкција.

Допуне Закона, које је предложио Савјет министара, требало би да отклоне уочене недостатке у вези са евидентирањем наплаћених новчаних казни и обезбјеђивању услова за праћење њихове наплате код издаватеља прекршајног налога.

Уставноправној комисији враћен је на давање новог мишљења Приједлог закона о допунама Закона о спорту у БиХ, који је предложио Мирсад Ђонглагић из СББ-а.

Предложеним законом утврђују се обавезе Министарства цивилних послова БиХ у финансирању репрезентација БиХ и успјешних појединаца, док се потребе нижег степена организовања - попут клубова или било којег начина организовања колектива и појединаца, усмјеравају на суфинансирање других нивоа институција и надлежности.

Посланици су усвојили извјештај о раду и финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај БиХ за 2017. годину.

Због недостатка подршке посланика из Републике Српске није подржана иницијатива Дениса Бећировића из СДП-а да Представнички дом обави расправу о Декларацији о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Усвојен је приједлог Јасмина Емрића из А-СДА да Савјет министара за прву наредну сједницу Представничког дома достави информацију са заједничке сједнице Савјета министара и Владе Хрватске, одржане 7. јула прошле године у Сарајеву, о разговорима и закључцима у вези с намјером Хрватске да изгради складиште и одлагалиште радиоактивног отпада на локацији Трговске горе.

Дата је сагласност за ратификацију Споразума о гранту средствима између Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Министарства иностраних послова Норвешке за унапређење безбједности жена и одговора на родно засновану дискриминацију и насиље у БиХ.

Такође је дата сагласност за ратификацију споразума између Министарства одбране БиХ и Министарства националне одбране Кине о војној помоћи за БиХ, те о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша.

Затварајући сједницу предсједавајућа Представничког дома Борјана Кришто позвала је посланике да у циљу прикупљања средстава присуствују пројекцији филма "Лица лафоре" Дениса Бојића у продукцији РТРС која ће бити одржана 27. марта у згради парламента.

Наредна сједница Представничког дома заказана је за 18. април.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана