Podrška ulasku BiH u Evropsku uniju

Srna
Podrška ulasku BiH u Evropsku uniju

Sarajevo - Predsjednik međunarodne Panevropske unije Alan Terenoar, otvarajući večeras u Sarajevu Međunarodnu konferenciju "BiH na prekretnici - Novi pristup evroatlantskim integracijama", izrazio je bezrezervnu podršku ulasku BiH u Evropsku uniju.

Terenoar je, naglašavajući prirodnu i geografsku pripadnost BiH Evropi, izrazio nadu da će ova zemlja, nakon nedavno provedenih izbora, krenuti demokratskim putem ka EU.

"Iduće godine se navršava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je zaustavio rat, ali je ovoj zemlji donio komlikovano uređenje", rekao je Terenoar, izražavajući nadu da će se za BiH otvoriti evropske perspektive.

Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan naglasio je da je proširenje EU sa 12 na 28 članova bila najbolja stvar koja se dogodila ovom, kako je rekao, podijeljenom kontinentu.

Naglašavajući da je zagovornik proširenja EU, Kukan je izrazio nadu da će i Međunarodna konferencija Panevropske unije u Sarajevu rezultirati novim idejama koje će biti, ne samo razmatrane, nego i provedene.

"Tajming održavanja konferencije je odličan s obzirom da su nedavno provedeni izbori u BiH, ali i u EU", podsjetio je Kukan.

On je izrazio nadu da će 2014. godina biti iskorištena i da će novoizabrani predstavnici, kako u BiH, tako i u EU, započeti nešto novo i pokrenuti proces integracije ove zemlje u Evropu.

Učesnike konferencije pozdravio je predsjednik Panevropske unije BiH Vanja Gavran koji je naglasio da je sazrelo vrijeme za drugačiji, novi i odgovorniji pristup BiH evropskim integracijama.

Počasni predsjednik Panevropske unije BiH Franjo Topić rekao je da je Panevropska unija jedna od najstarijih organizacija koja propagira evropsko jedinstvo, te radi na promociji evropskih vrijednosti i standarda u BiH.

On je naglasio da, bez BiH, Panevropska unija, ali i EU nisu kompletne.

Goste konferencije u gradskoj vijećnici pozdravio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio na istoriju ovog najreprezentativnijeg objekta iz austrougarskog perioda u BiH.

"Ovo je mjesto gdje su se srele različite civilizacije i kulture koje se nisu samo sukobljavale, nego su kroz dugu istoriju sarađivale i živjele zajedno na ovom prostoru", rekao je Komšić.

Trodnevna Međunarodna konferencija "BiH na prekretnici - Novi pristup evroatlantskim integracijama", u organizaciji Panevropske unije BiH, okupila je više od 120 predstavnika panevropskih organizacija iz nekoliko zemalja, predstavnika evropskih institucija i organizacija.

Među mnogobrojnim gostima konferencije su poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan, Tonino Picula i Tanja Fajon.

Međunarodna konferencija nastavlja rad sutra, a predviđeno je i potpisivanje deklaracije Panevropske unije koja će biti upućena svim važnim institucijama u BiH, kao i institucijama EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana