Подршка уласку БиХ у Европску унију

Срна
Подршка уласку БиХ у Европску унију

Сарајево - Предсједник међународне Паневропске уније Алан Тереноар, отварајући вечерас у Сарајеву Међународну конференцију "БиХ на прекретници - Нови приступ евроатлантским интеграцијама", изразио је безрезервну подршку уласку БиХ у Европску унију.

Тереноар је, наглашавајући природну и географску припадност БиХ Европи, изразио наду да ће ова земља, након недавно проведених избора, кренути демократским путем ка ЕУ.

"Идуће године се навршава 20 година од потписивања Дејтонског споразума који је зауставио рат, али је овој земљи донио комликовано уређење", рекао је Тереноар, изражавајући наду да ће се за БиХ отворити европске перспективе.

Посланик у Европском парламенту Едуард Кукан нагласио је да је проширење ЕУ са 12 на 28 чланова била најбоља ствар која се догодила овом, како је рекао, подијељеном континенту.

Наглашавајући да је заговорник проширења ЕУ, Кукан је изразио наду да ће и Међународна конференција Паневропске уније у Сарајеву резултирати новим идејама које ће бити, не само разматране, него и проведене.

"Тајминг одржавања конференције је одличан с обзиром да су недавно проведени избори у БиХ, али и у ЕУ", подсјетио је Кукан.

Он је изразио наду да ће 2014. година бити искориштена и да ће новоизабрани представници, како у БиХ, тако и у ЕУ, започети нешто ново и покренути процес интеграције ове земље у Европу.

Учеснике конференције поздравио је предсједник Паневропске уније БиХ Вања Гавран који је нагласио да је сазрело вријеме за другачији, нови и одговорнији приступ БиХ европским интеграцијама.

Почасни предсједник Паневропске уније БиХ Фрањо Топић рекао је да је Паневропска унија једна од најстаријих организација која пропагира европско јединство, те ради на промоцији европских вриједности и стандарда у БиХ.

Он је нагласио да, без БиХ, Паневропска унија, али и ЕУ нису комплетне.

Госте конференције у градској вијећници поздравио је градоначелник Сарајева Иво Комшић који је подсјетио на историју овог најрепрезентативнијег објекта из аустроугарског периода у БиХ.

"Ово је мјесто гдје су се среле различите цивилизације и културе које се нису само сукобљавале, него су кроз дугу историју сарађивале и живјеле заједно на овом простору", рекао је Комшић.

Тродневна Међународна конференција "БиХ на прекретници - Нови приступ евроатлантским интеграцијама", у организацији Паневропске уније БиХ, окупила је више од 120 представника паневропских организација из неколико земаља, представника европских институција и организација.

Међу многобројним гостима конференције су посланици Европског парламента Едуард Кукан, Тонино Пицула и Тања Фајон.

Међународна конференција наставља рад сутра, а предвиђено је и потписивање декларације Паневропске уније која ће бити упућена свим важним институцијама у БиХ, као и институцијама ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана