Podrška tužilaštvu uz preglasavanje Srba

Ž. D.
Podrška tužilaštvu uz preglasavanje Srba

Sarajevo - Preglasavanjem delegata iz srpskog naroda Sredoje Novića iz SNSD-a i Dragutina Rodića iz DNS-a, Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH podržala je juče informaciju o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu iako je u raspravi ukazano na niz manjkavosti i problema u radu te pravosudne institucije.

Informacija će se naći na današnjoj sjednici Doma naroda, a prethodno ju je Predstavnički dom primio k znanju. Nović je kazao da podaci iz informacije ukazuju na rast kvantiteta, ali da se ne vidi da li ima napretka u kvalitetu rada tužilaštva.

- U tužilaštvu se dešavaju i negativne stvari. Nisu dovoljna saopštenja i traženje od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da bude zaštićen glavni tužilac. Da li je to nemoć Tužilaštva BiH - zapitao je Nović koji je zatražio i informaciju o nacionalnoj strukturi lica obuhvaćenih u procesima za ratne zločine, ističući da su neki predmeti deset i više godina u postupku, što navodi na zaključak o selektivnom pristupu tužilaštva.

Delegat hrvatskog naroda Bariša Čolak iz HDZ-a BiH rekao je da je ranije imao primjedbe na rad tužilaštva, ali da smatra da je u prošloj godini postignut napredak.

- Bilo je selektivnog pristupa u predmetima ratnih zločina, čak i takvih stvari da su za isto činjenično stanje pravne kvalifikacije bile različite - konstatovao je Čolak.

Članovima komisije obratio se Izet Odobašić iz Tužilaštva BiH, koji je ustvrdio da nema selektivnog pristupa slučajevima ratnih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana