Podrška referendumu za opoziv načelnika opštine Kneževo

Glas Srpske
Podrška referendumu za opoziv načelnika opštine Kneževo

Kneževo - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je odluku Skupštine opštine /SO/ Kneževo da u nedjelju, 26. oktobra, bude održan referendum o opozivu načelnika ove opštine Bore Škeljića.

"Kao predsjednik Srpske došao sam da podržim odluku skupštinske većine o referendumu jer je ona legalna i legitimna", rekao je Dodik novinarima u Kneževu nakon što je razgovarao sa rukovodstvom SO Kneževo.

Predsjednik Srpske naveo je da je odluka skupštinske većine o održavanju referenduma o opozivu načelnika opštine Kneževo potpuno legitimna jer je načelnik uzurpirao, privatizovao, kriminalizovao i na svaki drugi način obesmislio vršenje ove javne funkcije.

Prema njegovim riječima, Škeljić ne uvažava skupštinsku većinu i privatizovao je javna sredstva, zbog čega nesumnjivo postoji njegova krivična odgovornost, čime će se nadležni kontrolni organi pozabaviti nakon referenduma.

Dodik je dodao da će kontrolni organi istražiti kako je radio načelnik opštine Kneževo, te kako je moguće raspolagati javnim sredstvima i zapošljavati ljude bez odluke SO.

On je ocijenio da je Kneževo kao opština sunovraćeno u beznađe.

Dodik je pozvao sve građane Kneževa da u nedjelju, 26. oktobra izađu na referendum i podrže opoziv načelnika.

"Potrebno je da načelnik opštine Kneževo bude razriješen dužnosti, nakon čega bi na novim izborima izabrali načelnika opštine koji bi bio najbolja opcija i koji bi koordinisao saradnju sa republičkim organima vlasti", rekao je Dodik.

On smatra da bi najlošije rješenje za Kneževo bilo da Škeljić ostane na toj poziciji nakon referenduma, jer nije uvažavao odluku skupštinske većine, republičkih institucija i volju građana Kneževa.

Dodik je rekao da će postojeća situacija u ovoj opštini natjerati vlasti i njega kao predsjednika Republike da se ovakve stvari moraju zakonski sankcionisati i da se Vladi Srpske da pravo da uvede prinudnu upravu i smijeni načelnika opštine koji na ovakav način krši zakon, ne poštuje skupštinske odluke i republičke zakone.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske prije stupanja Škeljića na dužnost načelnika u ovoj opštini investirala više od 13 miliona KM u razne investicije.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić podržao je odluku skupštinske većine u Kneževu za opoziv načelnika Škeljića.

"Opština Kneževo nepotrebno je postala talac Škeljićeve politike i ličnog stava, koji je nanio ogromnu štetu i zaustavio šansu za razvoj ove opštine", rekao je Đokić na današnjoj tribini SNSD-a i Socijalističke aprtije u Kneževu.

Đokić je zahvalio stanovnicima Kneževa, koji su glasali za koaliciju SNSD-DNS-SP na opštinm izborima.

Predsjednik SO Kneževo Radovan Marić rekao je novinarima da je rukovodstvo SO upoznalo predsjednika Dodika o problemima u ovoj lokalnoj zajednici i predstojećem referendumu o opozivu načelnika.

"Vjerujemo da će građani na referendumu u nedjelju izglasati odluku o opozivu načelnika Škeljića i da će Kneževo dobiti novog načelnika", rekao je Marić.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u SO Kneževo Drago Popović uvjeren je da će građani na referendumu izglasati opoziv načelnika ove opštine. On je naveo da su završene sve pripreme za održavanje referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana