Подијељено 165 милиона за градњу путева

Ведрана Кулага
Подијељено 165 милиона за градњу путева

Бањалука - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ усвојио је, након више од пет мјесеци, привремену одлуку о расподјели 165 милиона КМ прикупљених од путарине, а намијењених за инвестиције у путну инфраструктуру.

Одлука и расподјели је донесена јуче на сједници у Бањалуци, а ријеч је о новцу који је од 1. фебруара прикупљан на посебном подрачуну Јединственог рачуна након што је почела примјена сета измјена и допуна Закона о акцизама.

Измјенама закона путарина је увећана са 0,10 на 0,25 КМ по литру горива, а намет је повећан ради прикупљања додатног новца за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева.

Досадашњи покушаји да буде постигнут договор министара финансија БиХ и ентитета о расподјели прихода од акциза нису уродили плодом јер није било консензуса. Проблем је настао када су из ФБиХ затражили другачију прерасподјелу, односно да им умјесто 59, припадне 64 одсто средстава, јер сматрају да су знатно већи потрошач горива од Српске на шта из Српске нису пристајали.

Предсједавајући Управног одбора Вјекослав Беванда рекао је јуче да су након усвајања одлуке створени услови да се 165,2 милиона КМ на рачуну Централне банке БиХ расподјеле по досадашњем моделу.

- ФБиХ припада 59 одсто, Српској 39, а Брчко дистрикту два одсто, с тим да десет одсто средстава остаје резервисано на рачуну у случају да у наредном периоду дође до поравнања међу ентитетима - рекао је Беванда који је и министар финансија и трезора БиХ.

Током расправе је, каже, истакнуто да су расподјелом тих средстава створени услови да предузећа из Српске и ФБиХ наставе изградњу аутопутева и да испуњавају обавезе према кредиторима.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија, који је члан УО Управе, јуче није одговарао на телефонске позиве, а раније је истицао да се новац може дијелити само према досадашњим коефицијентима.

Директор предузећа “Аутопутеви РС” Душан Топић је истакао да је било крајње вријеме да буде договорена расподјела новца који мјесецима лежи на рачуну, а који је пријеко потребан за њихове планове. Ипак, каже да треба бити опрезан све док новац не буде дефинитивно расподијељен.

- Дуго очекујемо да ће преовладати разум и да ће доћи до рјешења, односно да ће се стати у крај непотребној ситуацији. Драго ми је што је дошло до тога, али не желим превише да се радујем док не видим да је распоређено како је договорено. Били смо, најблаже речено, у незахвалној ситуацији јер смо тај новац прикупљали да би стајао са стране - рекао је Топић.

Оваква ситуација је, каже, створила бројне проблеме, али су из њих, додаје, некако излазили.

- Могли смо се још борити с тим, али све је било непотребно. Надам се да је овим стављена тачка на то - рекао је Топић.

На сједници Управног одбора УИО јуче, с друге стране, није усвојена одлука о расподјели 11 милиона КМ од путарине прије усвајања измјена и допуна Закона о путаринама у БиХ јер су против били чланови УО из ФБиХ.

- Новац ће и даље бити акумулиран на посебном рачуну - рекао је Беванда.

Управни одбор није дао позитивно мишљење на приједлог измјена и допуна Закона о акцизама који се односи на смањење акцизе на гориво, а који је у процедури на приједлог три посланика Представничког дома Парламента БиХ.

Након што је прихватио иницијативу радне групе о измјенама и допунама Закона о акцизама којим би се увео мораторијум на три године на повећање специфичне акцизе на цигарете, Управни одбор УИО је јуче усвојио Нацрт закона и упутио га у даљу процедуру Савјету министара.

Пресуда

На дневном реду сједнице Управног одбора УИО била је и информација о стању у вези са извршењем пресуде Суда БиХ у корист РС на основу које је Управа дужна да исплати 15 милиона КМ без затезних камата због непостојања одлука о поравнањима у 2009. и 2010. години.

Директор Управе Миро Џакула истакао је да је на основу те пресуде “скинуто” више од четири милиона КМ са неколико рачуна Управе, те да то ствара проблеме у раду јер се средства скидају и са депозитних рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана