Pod tepihom informacije o radu

V. K.
Pod tepihom informacije o radu

Sarajevo - Veliki broj institucija BiH pao je na ispitu transparentnosti, jer ne objavljuju izvještaje o radu i ne dostavljaju tražene informacije.

Pokazala je to revizija učinka pod nazivom "Trasparentnost rada institucija BiH", koju je sprovela Kancelarija za reviziju institucija BiH. Institucijama BiH u 2014. godini podneseno je oko 3.000 zahtjeva za pristup informacijama, a zeleno svjetlo dale su u 87 odsto slučajeva. Podaci iz upitnika koji su dostavljeni revizorima ukazuju na to da je broj neformalnih zahtjeva premašio 30.000.

- Od 64 institucije kojima su pristigli zahtjevi, 38 ih je dozvolilo pristup informacijama u svim slučajevima, 23 su dozvolile pristup informacijama u više od 60 odsto, dok su tri dozvolile pristup informacijama u rasponu od deset do 25 odsto slučajeva - naveli su revizori.

Analiza je pokazala da institucije ne obezbjeđuju potpunu transparentnost rada i da je neophodno mijenjati propise da bi stanje bilo popravljeno.

- Nije rijetka pojava da institucije ne ispunjavaju propisanu zakonsku obavezu u pogledu dostavljanja podataka, a različito tumačenje zakonskih odredaba dovelo je do različitog postupanja u slučaju podnošenja žalbi - naveli su revizori, koji su utvrdili i da od 67 institucija samo 26 na svojoj internet stranici objavljuju planove rada i izvještaje o radu.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković je naglasio da bi mnoge institucije trebalo da se ugledaju na Parlament, koji prednjači u objavljivanju materijala.

- To se, nažalost, ne bi moglo reći za brojne institucije, da li zbog toga što nemaju ljude koji to treba da rade ili jednostavno nisu zainteresovani, tako da informacije objelodanjuju sa velikim zakašnjenjem - rekao je Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana