Pod posebnom prismotrom 30 migranata

Željka Domazet, Darko Momić
Pod posebnom prismotrom 30 migranata

Sarajevo, Banjaluka - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da se migrantska kriza u BiH ne pretvara u haos niti anarhiju i ističe da u BiH nije ništa drugačija nego u ostalim zemljama zapadnog Balkana.

Potvrdio je da su policijske agencije “izdvojile oko tridesetak bezbjednosno interesantnih osoba”.

- Oni se nalaze u Imigracionom centru. Sa njima se nastavlja dalji rad. Vidjećemo šta će pokazati sve te provjere - rekao je Mektić i dodao da brojni migranti mijenjaju identitet.

Istovremeno, direktor Policije Republike Srpske i predsjedavajući Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske Darko Ćulum rekao je juče da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS od početka ove godine na teritoriji Srpske otkrilo i privelo 2.031 migranta iz 22 zemlje.

Mektić je juče u Sarajevu rekao da je do sada registrovano 10.103 migranta, od kojih je oko 60 odsto već napustilo BiH. Najviše ih je iz Pakistana, Sirije, Iraka i Irana, a oko 1.700 ih je došlo avionima iz Teherana do Beograda da bi zatim nelegalno prelazili granicu Srbije i BiH.

Mektić je naveo da je problem što u migrantskoj krizi koja je zahvatila BiH “ima puno špekulacija i dezinformacija” i da pojedinci koriste migrantsku krizu za kampanju.

On kaže da je migrantska kriza evropsko pitanje i da bi zbog toga Evropa trebalo da pronađe rješenje.

- BiH će biti dio svakog rješenja - kazao je Mektić.

Darko Ćulum tvrdi da je Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske zaključilo da na teritoriji RS, uključujući privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti, niti uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata, te da će Vlada u slučaju potrebe, u saradnji sa lokalnim zajednicama, obezbijediti svu potrebnu logistiku za njihov humanitarni tranzit preko teritorije Srpske.
- Biće intenzivirana saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica i sa građanima kada je riječ o pitanju otkrivanja ili pronalaženja migranata, te njihovog brzog prelaska preko teritorije Srpske - rekao je Ćulum.

I Mektić tvrdi da BiH ni u budućnosti neće dati azil i državljanstvo nijednom migrantu.

Ministar bezbjednosti BiH smatra da bi Oružane snage BiH mogle da pomognu Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice.

Komentarišući navode njegovog zamjenika Mije Krešića da u BiH bez ikakvog nadzora ima između šest i sedam hiljada migranata, Mektić je za “Glas Srpske” rekao da “ništa nije zasnovano na relevantnim činjenicama”.

Donacije

Mektić je juče sa ambasadorom Češke Jakubom Skalnikom potpisao memorandum o koršćenju donacije za jačanje zaštite granice u iznosu od milion evra.

Ambasador Češke je kazao da je pomoć državama zapadnog Balkana dugogodišnji prioritet vlade njegove zemlje.

- U obavezi smo da pomognemo BiH zbog migranata koji su na putu ka zemljama zapadne Evrope - rekao je Skalnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana