Под посебном присмотром 30 миграната

Жељка Домазет, Дарко Момић
Под посебном присмотром 30 миграната

Сарајево, Бањалука - Министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да се мигрантска криза у БиХ не претвара у хаос нити анархију и истиче да у БиХ није ништа другачија него у осталим земљама западног Балкана.

Потврдио је да су полицијске агенције “издвојиле око тридесетак безбједносно интересантних особа”.

- Они се налазе у Имиграционом центру. Са њима се наставља даљи рад. Видјећемо шта ће показати све те провјере - рекао је Мектић и додао да бројни мигранти мијењају идентитет.

Истовремено, директор Полиције Републике Српске и предсједавајући Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске Дарко Ћулум рекао је јуче да је Министарство унутрашњих послова РС од почетка ове године на територији Српске открило и привело 2.031 мигранта из 22 земље.

Мектић је јуче у Сарајеву рекао да је до сада регистровано 10.103 мигранта, од којих је око 60 одсто већ напустило БиХ. Највише их је из Пакистана, Сирије, Ирака и Ирана, а око 1.700 их је дошло авионима из Техерана до Београда да би затим нелегално прелазили границу Србије и БиХ.

Мектић је навео да је проблем што у мигрантској кризи која је захватила БиХ “има пуно шпекулација и дезинформација” и да појединци користе мигрантску кризу за кампању.

Он каже да је мигрантска криза европско питање и да би због тога Европа требало да пронађе рјешење.

- БиХ ће бити дио сваког рјешења - казао је Мектић.

Дарко Ћулум тврди да је Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске закључило да на територији РС, укључујући приватне посједе, не постоје потребни капацитети, нити услови за смјештај и збрињавање миграната, те да ће Влада у случају потребе, у сарадњи са локалним заједницама, обезбиједити сву потребну логистику за њихов хуманитарни транзит преко територије Српске.
- Биће интензивирана сарадња полицијских управа и локалних заједница и са грађанима када је ријеч о питању откривања или проналажења миграната, те њиховог брзог преласка преко територије Српске - рекао је Ћулум.

И Мектић тврди да БиХ ни у будућности неће дати азил и држављанство ниједном мигранту.

Министар безбједности БиХ сматра да би Оружане снаге БиХ могле да помогну Граничној полицији БиХ у заштити границе.

Коментаришући наводе његовог замјеника Мије Крешића да у БиХ без икаквог надзора има између шест и седам хиљада миграната, Мектић је за “Глас Српске” рекао да “ништа није засновано на релевантним чињеницама”.

Донације

Мектић је јуче са амбасадором Чешке Јакубом Скалником потписао меморандум о коршћењу донације за јачање заштите границе у износу од милион евра.

Амбасадор Чешке је казао да је помоћ државама западног Балкана дугогодишњи приоритет владе његове земље.

- У обавези смо да помогнемо БиХ због миграната који су на путу ка земљама западне Европе - рекао је Скалник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана