Pod lupom navodi o prisluškivanju zvaničnika Hrvatske

Goran Maunaga
Pod lupom navodi o prisluškivanju zvaničnika Hrvatske

Sarajevo - Nadležne institucije u BiH pokrenule su prve aktivnosti čiji je cilj da bude razjašnjena afera navodnog prisluškivanja zvaničnika Hrvatske od strane Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda u petak je, kako saznaje "Glas Srpske", zatražio hitan sastanak Izvršnog obavještajnog komiteta i to povodom priznanja ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je OBA prisluškuje hrvatske zvaničnike. Izvršni obavještajni komitet čine predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, a oni bi trebalo da se pozabave navodima koje je iznio Mektić, iako ih je istog dana porekao.

- Predsjedništvo BiH i Savjet ministara su nadređeni OBA i oni bi trebalo da daju svoj stav o najnovijoj aferi u koju je upletena ova agencija - rekao je naš sagovornik blizak institucijama BiH.

Mektić je u petak ponovio da prisluškivanja nije bilo i najavio da će za nekoliko dana u BiH doći i direktor Obavještajne službe Hrvatske (SOA) Daniel Markić.

Navode o prisluškivanju prvi je objavio hrvatski nedjeljnik "Nacional", koji je pisao da je iz dokumenata u koje imao uvid jasno da OBA u interesu SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, spoljne politike Vlade te hrvatskog naroda u BiH, što je izazvalo burna reagovanja u obje zemlje.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je rekao da nema nikakvih informacija o ovoj aferi.

- Kada se vrati predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović iz Njujorka nadam se da ću imati više informacija da bi mogao o njima komentarisati - rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić je kazao da je riječ o međunarodnom skandalu koji je u funkciji politike SDA koju sprovodi Mektić.

- Kada ministar bezbjednosti jedne države izjavi da su prisluškivani zvaničnici druge, ozbiljne države prekidaju bilateralne odnose i povlače ambasadore. OBA je i smjenom predsjedavajućeg Zajedničke komisije Parlamenta BiH za kontrolu nad radom OBA Nikole Špirića, te instalisanjem Osmana Mehmedagića na čelo OBA postala filijala SDA. Predsjedavajući Savjete ministara Denis Zvizdić i Mektić trebalo bi da hitno podnesu ostavke - rekao je Karamatić.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je rekao da nad radom OBA BiH mora postojati nadzor.

- Takva agencija mora da radi za cijelu BiH, a ne samo za određenu stranku ili političare. Navodi o prisluškivanju zaslužuju temeljnu istragu - smatra Lukač.

U medijima se juče pojavila i informacija da su se u Tuzli tajno sastali hrvatski konzul Ivan Bandić i zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić i da su navodno razgovarali o ovom slučaju. U petak od njih nismo uspjeli da saznamo da li je bilo sastanka, a prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili, do njega nije ni došlo.

Zagreb

Andrej Plenković je izjavio da bi bilo veoma loše ako je istina da je OBA prisluškivala hrvatske zvaničnike.

- Ne bih donosio nekakve definitivne sudove u ovom trenutku, tema je preosjetljiva, a za mene je BiH kao država i najbliža i najbitnija i imamo veliki interes za dobre odnose - rekao je Plenković.

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić, komentarišući navode da je OBA prisluškivala i nju i povjerenika Vlade Hrvatske za "Agrokor" Antu Ramljaka, izjavila da u Hrvatskoj postoje institucije koje su zadužene da to ispitaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana