Под лупом наводи о прислушкивању званичника Хрватске

Горан Маунага
Под лупом наводи о прислушкивању званичника Хрватске

Сарајево - Надлежне институције у БиХ покренуле су прве активности чији је циљ да буде разјашњена афера наводног прислушкивања званичника Хрватске од стране Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда у петак је, како сазнаје "Глас Српске", затражио хитан састанак Извршног обавјештајног комитета и то поводом признања министра безбједности БиХ Драгана Мектића да је ОБА прислушкује хрватске званичнике. Извршни обавјештајни комитет чине предсједавајући Савјета министара и његова два замјеника, а они би требало да се позабаве наводима које је изнио Мектић, иако их је истог дана порекао.

- Предсједништво БиХ и Савјет министара су надређени ОБА и они би требало да дају свој став о најновијој афери у коју је уплетена ова агенција - рекао је наш саговорник близак институцијама БиХ.

Мектић је у петак поновио да прислушкивања није било и најавио да ће за неколико дана у БиХ доћи и директор Обавјештајне службе Хрватске (СОА) Даниел Маркић.

Наводе о прислушкивању први је објавио хрватски недјељник "Национал", који је писао да је из докумената у које имао увид јасно да ОБА у интересу СДА и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића води специјални рат против Хрватске, хрватског премијера Андреја Пленковића, спољне политике Владе те хрватског народа у БиХ, што је изазвало бурна реаговања у обје земље.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић је рекао да нема никаквих информација о овој афери.

- Када се врати предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић из Њујорка надам се да ћу имати више информација да би могао о њима коментарисати - рекао је Иванић.

Члан Предсједништва Хрватског народног сабора Марио Караматић је казао да је ријеч о међународном скандалу који је у функцији политике СДА коју спроводи Мектић.

- Када министар безбједности једне државе изјави да су прислушкивани званичници друге, озбиљне државе прекидају билатералне односе и повлаче амбасадоре. ОБА је и смјеном предсједавајућег Заједничке комисије Парламента БиХ за контролу над радом ОБА Николе Шпирића, те инсталисањем Османа Мехмедагића на чело ОБА постала филијала СДА. Предсједавајући Савјете министара Денис Звиздић и Мектић требало би да хитно поднесу оставке - рекао је Караматић.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач је рекао да над радом ОБА БиХ мора постојати надзор.

- Таква агенција мора да ради за цијелу БиХ, а не само за одређену странку или политичаре. Наводи о прислушкивању заслужују темељну истрагу - сматра Лукач.

У медијима се јуче појавила и информација да су се у Тузли тајно састали хрватски конзул Иван Бандић и замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић и да су наводно разговарали о овом случају. У петак од њих нисмо успјели да сазнамо да ли је било састанка, а према незваничним информацијама које смо добили, до њега није ни дошло.

Загреб

Андреј Пленковић је изјавио да би било веома лоше ако је истина да је ОБА прислушкивала хрватске званичнике.

- Не бих доносио некакве дефинитивне судове у овом тренутку, тема је преосјетљива, а за мене је БиХ као држава и најближа и најбитнија и имамо велики интерес за добре односе - рекао је Пленковић.

Потпредсједница Владе Хрватске и министарка привреде Мартина Далић, коментаришући наводе да је ОБА прислушкивала и њу и повјереника Владе Хрватске за "Агрокор" Анту Рамљака, изјавила да у Хрватској постоје институције које су задужене да то испитају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана