Под лупом набавке, упутнице и рецепти

Драгана Орловић
Под лупом набавке, упутнице и рецепти

Бањалука - Све набавке у болницима у Републици Српској убудуће би требало да буду спровођене кроз централни систем набавки како би трошкови били у што већој мјери рационализовани, а под лупом ће бити и прописивање рецепата те упућивање пацијената на скупе дијагностичке прегледе.

Договорено је то на недавном састанку министра здравља и социјалне заштите РС Драгана Богданића и директора здравствених установа. Нове мјере уводе се како би били смањени трошкови у здравственом систему и како би новац намијењен за лијечење пацијената за то искључиво био и трошен.

До сада је кроз централни систем набавки путем Фонда здравственог осигурања РС набављан дио лијекова и потрошног медицинског материјала.

Циљ нових мјера је, како истичу, да се дође до што бољег планирања и рационализације приликом набавке све робе и услуга.

- За почетак ради се о сервисирању медицинске опреме и набавци енергената, да би се у идућем периоду сукцесивно и плански у потпуности прешло на систем централних набавки - објашњавају у Министарству здравља.

Поред тога, Фонд здравственог осигурања у овој години планира да унаприједи ефикасност контроле трошкова у здравственом систему. Те контроле биће усмјерене на расходе, као и контроле препорука упућивања на скупу дијагностику и прописивање лијекова на рецепт.

- Циљ нам је да спријечимо све евентуалне злоупотребе, али и да додатно стабилизујемо финансијску ситуацију у овој области - наглашавају у Министарству.

Додају и да је намјера Фонда да максимално смањи трошкове на свим оним ставкама на које може утицати и да се новац намијењен за лијечење пацијената за то и троши.

- Једно од дугорочних рјешења, за чије је спровођење задужен Фонд здравственог осигурања је интегрисани информациони систем у здравству, односно, електронске књижице - кажу у Министарству.

На тај начин, први пут имаћемо, како истичу, потпуни увид у дијагностику и лијечење пацијената.

- Тако ћемо избјећи беспотребно трошење новца и усмјеравати га тамо гдје је највише потребан - за најефикасније лијечење пацијената. То је процес који ће трајати, али представља дугорочно и планско рјешење - нагласили су у Министарству.

Већи степен одговорности у Министарству очекују и од контролних органа, јер се здравство, како додају, финансира искључиво од доприноса.

- Очекивали смо приход од акциза на дуван и алкохол, као додатни извор финансирања, међутим, та одлука на нивоу БиХ је изостала. Оно на чему смо инсистирали јесте да права пацијената не буду умањена и да буде одржан достигнути ниво здравствене заштите. Штавише, сваке године уводимо нове лијекове и дијагностику, улажемо у објекте и опрему - додали су у Министарству.

Мјере штедње, као и претходних година, планира да предузме и највећа здравствена установа у Српској Универзитетски клинички центар РС (УКЦ РС). Кажу да су већ направили краткорочне и дугорочне планове рационализације.

- Нарочита пажња биће усмјерена на смањење материјалних трошкова, као и трошкова радне снаге. Међутим, морамо водити рачуна да број услуга које пружамо из године у годину расте, у неким дјелатностима више од десет одсто, што представља озбиљан изазов. Такође, и структура услуга се мијења, јер непрестано стижу нове и сложеније - кажу у УКЦ РС.

Мрежа

Министарство здравља и социјалне заштите РС је радило озбиљне анализе када је у питању план мреже здравствених установа, а у међувремену се у тај процес укључила и Свјетска банка. Имајући то у виду, одлучено је да се за сада не излази са коначним приједлогом, док не буде пронађено најбоље рјешење и док Свјетска банка не да своје мишљење и став о питању модела плана мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана