Pod istragom i “nezavisni” kandidati

Darko Momić
Pod istragom i “nezavisni” kandidati

Banjaluka - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva BiH vodi istragu u više opština i gradova u BiH zbog sumnje da su se pojedini kandidati i političke stranke služili malverzacijama na oktobarskim opštim izborima.

Direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić potvrdio je za “Glas Srpske” da inspektori ove agencije vode istragu o izbornim malverzacijama, ali ne samo u Zvorniku kako su juče objavili pojedini mediji, već širom BiH.

- Mi smo dobili brojne prijave u kojima se iznose sumnje u izborne neregularnosti. Neke prijave su anonimne, a neke potpisane, ali ne odnose se samo na Zvornik, već i na Brčko, Bijeljinu, Mostar, Višegrad i brojna druga mjesta. O svemu smo obavijestili Tužilaštvo BiH i postupamo po njihovom nalogu. U ovom trenutku ne mogu precizno da vam kažem ko je sve saslušan ili od koga su uzete izjave u svojstvu svjedoka, jer sam proteklih nekoliko dana bio na službenom putu, ali ako neke javne ličnosti kažu da su saslušane u svojstvu svjedoka nema razloga da im ne vjerujem - kaže Stanić.

Predsjednica Aktiva žena SDS-a i član predsjedništva ove stranke Aleksandra Pandurević potvrdila je da je u ponedjeljak popodne istražiocima SIPA dala izjavu u svojstvu svjedoka. Ona kaže da su je pozvali kao svjedoka zato što je i ranije govorila o izbornom inženjeringu u Zvorniku.

– Istražioci koji rade na ovom slučaju su izuzetno upućeni u ono što se dešavalo na terenu. S njima sam podijelila svoja saznanja i nadam se da će slučaj izborne prevare i krađe, u kome su učestvovali predstavnici svih stranaka u Zvorniku, istjerati do kraja, jer ono što je tamo rađeno poništava smisao izbora i izbornu volju građana - kaže Pandurevićeva.

Ona kaže da je istražiocima SIPA predočila i tekstove objavljene u “Glasu Srpske” uoči prošlogodišnjih izbora u kojima smo otkrili da su pojedini nezavisni kandidati kao kontakt adrese CIK-u BiH ostavljali brojeve faksa pojedinih političkih partija, što kako kaže, samo po sebi upućuje na moguće izborne malverzacije.

- Kompletan izborni inženjering kreće sa kandidovanjem “nezavisnih kandidata” sa ciljem da se u biračke odbore uguraju “svoji ljudi”. Tako se dešavalo da u Zvorniku iz jedne kuće postoje po tri kandidata, pa nisam bila iznenađena kada sam saznala da su pojedini “nezavisni kandidati” sa proteklih izbora u bliskom srodstvu sa nekim visokim funkcionerima pojedinih političkih partija - kaže Pandurevićeva.

Prema našim saznanjima i uprkos tome što direktor SIPA kaže da se istraga vodi po cijeloj BiH, rezultati u Zvorniku su ipak posebno na meti istražilaca zato što se već nekoliko izbornih ciklusa ponavlja da kandidati iz ovog grada dobijaju po skoro sto odsto preferencijalnih ili ličnih glasova na svojim stranačkim listama.

Ipak, politički funkcioneri i kandidati na proteklim opštim izborima iz Zvornika koji su imali preko 95 odsto ličnih glasova na listama svoje stranke ne plaše se aktivnosti SIPA i kažu da ko god se ogriješio o zakon treba da odgovara. Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović koja je na izborima bila nosilac liste DNS-a za Narodnu skupštinu RS i osvojila preko 97 odsto ličnih glasova u Zvorniku kaže da svako treba da radi svoj posao i da nema ništa protiv toga da SIPA sprovede istragu.

- Najradije ne bih davala nikakve izjave da ne bi slučajno omela istragu. U svakom slučaju, ako je neko učinio nešto nezakonito treba da odgovara - kaže Stevanovićeva.

Šef zvorničkog SDS-a Dragomir Vasić koji je kao kandidat za poslanika u Parlamentu BiH u Zvorniku osvojio 95 odsto glasova svoje stranke juče nije odgovarao na naše pozive.

Prodanović

Kandidat SNSD-a i dugogodišnji parlamentarac iz Zvornika Lazar Prodanović kaže da više od dvije decenije učestvuje u izbornim procesima i da se nikada nije služio nezakonitim radnjama.

- Ne znam šta su konkretni motivi za pokretanje istrage, ali ako je bilo ko činio nešto nezakonito, treba za to da odgovara - kaže Prodanović.

On je u Zvorniku dobio 97 odsto glasova SNSD-a, ali nije osvojio poslanički mandat u Predstavničkom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana