Pod istragom 15 osoba zbog zločina nad Srbima

Goran Maunaga
Pod istragom 15 osoba zbog zločina nad Srbima

Banjaluka - Tužilaštvo BiH ubrzalo je istragu ratnih zločina nad Srbima počinjenih na potezu od Konjica do Mostara, a pod lupom je 15 osumnjičenih osoba.

"Glas Srpske" u Tužilaštvu saznaje da je istraga, osim na nekoliko direktnih izvršilaca, usmjerena i na osobe iz komandnih struktura Armije RBiH, Hrvatskog vijeća odbrane i Štaba Teritorijalne odbrane. Prema nezvaničnim informacijama, oni su osumnjičeni za ubistva Srba čiji su posmrtni ostaci završili u jami Radača kod Mostara. U jami se nalaze tijela od 200 do 300 osoba srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom rata, a njihovu ekshumaciju godinama su opstruisali pojedini lokalni moćnici.

- Policija je po naredbi Tužilaštva saslušala nekoliko lica. U okolini Mostara provjerili su lokaciju za koju postoje informacije da se tu nalaze posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti. Rad na tome je intenziviran - kaže naš sagovornik.

Dodaje da se ratni zločini odnose na ubistvo, progon, nezakonito zatvaranje, silovanje, pljačkanje, uništavanje imovine i druga krivična djela počinjena nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti.

- Tužilaštvo intenzivno nastavlja rad na ovom predmetu s ciljem podizanja optužnice protiv identifikovanih osumnjičenih za ratne zločine - rekao je naš sagovornik.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić nada se da će istraga dati rezultate i pored pokušaja člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amora Mašovića da sve minimizira i opstruiše.

- Mašović je Univerzitetu u Sarajevu poslao netačne podatke o broju stradalih Srba u Mostaru od 1992. do 1995. godine. Naveo je i da su u jami Radača pronađena četiri tijela i da je ona zatvorena. To je utvrdila bivša Komisija za traženje nestalih FBiH sa Mašovićem na čelu, ali mi imamo podatke da se tu nalaze posmrtni ostaci više desetina ubijenih Srba - kaže Mandić i dodaje da Mašović podatke u kojima je smanjen broj ubijenih Srba u BiH godinama šalje Haškom tribunalu, Tužilaštvu BiH, Međunarodnoj komisiji za nestala lica, OHR-u i na druge adrese.

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana