Почетак сједнице Народне скупштине у 11.00 часова

Срна
Почетак сједнице Народне скупштине у 11.00 часова

Бањалука - Почетак сједнице Народне скупштина Републике Српске пролонгиран је за 11.00 часова јер је у току скупштински Колегијум.

Сједница Народне скупштине требало је да почне у 10.00 часова.


Посланици би требало данас да разматрају Приједлог резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске, којом би била дефинисана неутралност Републике у односу на постојеће војне савезе.

У Приједлогу резолуције наведено је да територија Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство.

У овом документу прецизирано је да је Српска опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом, као потписником Дејтонског мировног споразума.

"У складу с тим Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Српској на којем би била донесена коначна одлука о овом питању", наводи се у документу који су предложили клубови посланика
СНСД-а, СП-а и СДС-К.

На предложеном дневном реду 22. редовне сједнице Народне скупштине Српске су и приједлози закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, о измјенама и допунама Закона о судовима Српске, те о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

Пред посланицима би требало да се нађу и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуналним дјелатностима, као и Нацрт закона о бањама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана