Почетак љетње паузе, у судници само Караџић

Agencije
Почетак љетње паузе, у судници само Караџић

Хаг - У Хашком трибуналу од сутра почиње љетња судска пауза, али ће до четвртка, 1. августа, бити настављено суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Пауза ће трајати до 16. августа, када ће бити настављена суђења генералу Ратку Младићу и бившем предсједнику Републике Српске Крајине Горану Хаџићу, а пауза у Караџићевом предмету трајаће до 28. августа.

Пензионисани генерал Војске Српске Драгомир Кесеровић сутра ће на суђењу Караџићу наставити давање исказа у својству вјештака одбране за војна питања.

Први на листи нових свједока одбране је Мендељев Ђурић, бивши командант Прве чете Специјалне бригаде полиције МУП Српске, а послије њега Франц Кос, бивши припадник 10. диверзантског одреда Главног штаба Војске Републике Српске.

Ђурић у БиХ служи казну од 30 година затвора због помагања у присилном премјештању бошњачког становништва са подручја Сребренице.
Кос у БиХ служи казну од 35 година затвора која му је изречена због прогона цивилног становништа из Сребренице.

За одбрану ће, путем видео-линка у уторак, 30. јула, свједочити Чедомир Кљајић, који је почетком 90-их година прошлог вијека био подсекретар за јавну безбједност.

Након једног заштићеног свједока, посљедњи свједок пред љетњу паузу биће бивши министар за информисање Српске Мирослав Тохољ, чији је исказ био најављен за прошлу седмицу.

Пред претресним вијећем је Караџићев поднесак, којим тражи четворомјесечну обуставу суђења ради припреме за одбрану у вези са тачком један оптужнице која га терети за геноцид у седам општина у БиХ.

Вијеће, такође, треба да донесе одлуку по захтјеву да се тачка један издвоји, а суђење по њој настави након што буде донесена пресуда по осталих десет тачака оптужнице.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а доказни поступак тужилаштва окончан је у мају 2012. године. За октобар је планиран завршетак доказног поступка одбране, у којем је до сада саслушано 169 свједока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана