Počeo sastanak Dodika i zvaničnika iz Srpske

Srna
Počeo sastanak Dodika i zvaničnika iz Srpske

Banjaluka - U Banjaluci je danas počeo sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usaglašene sa Ustavom BiH.

Sastanku u Palati Republike prisustvuju premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Inicijativi predsjednika Srpske odazvali su se predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Prije početka sastanka, koji je inicirao Dodik, nije bilo izjava za novinare.

Dodik je ranije izjavio da će tražiti od predstavnika Republike Srpske institucijama BiH da ne učestvuju u radu ovih institucija dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH.

On je naveo da će predložiti da do odlaska stranih sudija bude imenovano dvoje novih sudija iz FBiH, a jedan iz Republike Srpske, tako da bi iz Srpske bilo ukupno troje sudija, a iz FBiH šest, te da se tek nakon toga predstavnici iz Srpske vrate u zajedničke institucije.

Dodik je rekao da je ovo pitanje oko kojeg treba da se svi okupe i usaglase bez obzira ko je vlast, a ko opozicija.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. novembra, da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ranije Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj republički praznik proglasio neustavnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana